Ghid-ul Complet al Sistemului Electric Într-o Autorulotă

Mega Ghidul GRATIS Pentru realizarea instalației electrice într-o Autorulota

Ai început conversia dubei și nu ai mai atins niciodată un cablu electric? Sau dorești să implementezi unele modificări la Autorulota ta?

În acest ghid vei găsi TOT ce trebuie să știi pentru a crea un sistem electric perfect pentru rulota ta. în întregime propriu.

Conversie : Instalatia Electrica

ÎȚI CONSTRUIEȘTI SAU MODERNIZEZI SISTEMUL ELECTRIC AL RULOTEI TALE ȘI ÎNCĂ NU TE SIMȚI ÎNCREZĂTOR

CERE-MI O CONSULTANȚĂ!

Ce ai de câștigat tu?

  • Consiliere privind crearea unui sistem electric adecvat pentru a-ți satisface nevoile de energie.
  • Plan de instalare electrică adaptat la nevoile tale
  • Instrucțiuni privind ordinea de instalare a sistemului și măsurile de siguranță
  • Lista materialelor/accesoriilor de cumpărat, pentru a cumpăra ce trebuie și a nu risipi banii pe componente greșite
  • Toate secțiunile de cabluri și siguranțe care urmează să fie utilizate

Ce câștig eu?

  • Câțiva bănuți pentru a susține costurile blogului și pentru a pune motorină Autorulotei mele 🙂 🙂 🙂🙂
  • Fericirea de a fi ajutat pe cineva să-și realizeze visul

Garanție: 100% satisfăcut sau rambursat!

Prin consultanța mea îmi propun să vă ușurez cât mai mult munca de cercetare și proiectare a instalației electrice, să vă rezolv toate nelămuririle și să vă ajut la instalarea Do-It-Yourself. În cazul în care munca mea nu vă este atât de utilă pe cât ați sperat, vă ofer o rambursare completă, fără limite de timp sau întrebări 🙂 🙂 🙂

€59,90

1. Înțelegerea sistemului electric al unei autorulote: Schiță simplificată

Înainte de a ne lansa în alegerea diferitelor componente ale sistemului electric și a modului de montare a acestora, este esențial să înțelegem teoria funcționării unui sistem autonom într-o Autorulotă.

Nu vă faceți griji, voi fi scurt și la obiect.

Mai jos, veți găsi o schiță realizată de mine care explică sistemul electric al unei rulote într-o manieră generală și simplă.

Mai departe în articol, vom analiza fiecare componentă în parte din această schiță, vom înțelege la ce folosește, ce opțiuni există pe piață și pe care să le alegeți în funcție de nevoile dumneavoastră.

(Dacă cunoașteți deja teoria și căutați doar o diagramă practică pentru conectarea cablurilor, puteți sări peste această introducere și treceți deja la schiță detaliată).

1.1 TEORIE: ÎNȚELEGEREA SISTEMULUI ELECTRIC AL AUTORULOTEI/CAMPERULUI


Teoria este mai simplă decât pare:

Inima sistemului electric este reprezentată de baterii.

În general, bateriile dintr-o rulotă sunt reîncărcate în patru moduri posibile: prin intermediul panourilor solare, prin intermediul unui alternator, prin intermediul unei stații de încărcare externe sau prin intermediul unui generator.

Odată încărcate, bateriile furnizează energie tuturor aparatelor și serviciilor din rulota dumneavoastră. Unele funcționează pe curent continuu (12V) și pot fi conectate direct la baterii, în timp ce altele funcționează pe curent alternativ și au nevoie de un invertor pentru a converti energia la 230V.

Energia intră, încarcă bateriile și este consumată de dumneavoastră.

Pentru moment, păstrați în minte această secvență și schema generală văzută mai sus. Până la sfârșitul articolului, nu numai că veți fi un expert în fiecare componentă, dar veți putea să conectați toate părțile sistemului electric complet (do it yourself).

2. Înțelegerea electricității: putere (wați), tensiune (V) și intensitate (A)

Pentru cineva, care nu a studiat fizica sau care nu a pus niciodată mâna pe un sistem electric, acești termeni pot părea complecși. De fapt, nu vă faceți griji, nu sunt. În această secțiune, voi explica totul despre cum se măsoară energia electrică (putere, tensiune și intensitate) și ce trebuie să știi pentru a-ți construi in regim propriu autorulota ta.

2.1 WAȚI, AMPERI ȘI VOLȚI: CE SUNT ACEȘTIA?

Să începem deci cu elementele de bază explicate într-un mod simplu:

AMPER
Aceasta este unitatea de măsură a intensității curentului.

Ce înseamnă aceasta? Amperul măsoară câtă sarcină electrică trece printr-un fir într-un anumit interval de timp (la fel cum litrul măsoară câtă apă trece printr-o țeavă).

Cu cât mai mulți amperi trec printr-un fir, cu atât mai mare va trebui să fie diametrul firului (la fel cum, cu, cât mai mulți litri de apă trec printr-o țeavă, cu atât mai largă va trebui să fie țeava).

VOLT
Aceasta este unitatea de măsură a diferenței de energie potențială dintre două părți ale unui circuit.

Ce înseamnă acest termen? La polul pozitiv al unui circuit există o anumită energie potențială, iar la polul negativ o alta. Diferența de potențial dintre cei doi poli este ceea, ce determină sarcinile electrice să se deplaseze de la o parte la alta.

Pentru a face o analogie cu apa, imaginați-vă un rezervor. Cu cât rezervorul este mai înalt, cu atât mai mare este viteza cu care apa ajunge la sol. În același mod, cu cât este mai mare tensiunea (diferența de energie potențială) dintre polul negativ și cel pozitiv al unui circuit, cu atât mai repede se vor deplasa sarcinile electrice din punctul A în punctul B.

WATT
Aceasta este unitatea de măsură pentru puterea curentului.

Ce înseamnă aceasta? Watt-ul măsoară puterea instantanee consumată sau emisă de un aparat. Practic, el măsoară câte sarcini electrice folosește un aparat pentru a funcționa. După cum am văzut, sarcinile electrice care trec printr-un fir le măsurăm în amperi, în timp ce viteza cu care acestea se deplasează o măsurăm în volți.

Pentru a măsura wați, adică numărul de sarcini electrice emise sau consumate de un aparat, folosim formula:

Watt = Volt x Amper   (W = V x A)

Astfel, înmulțind tensiunea de funcționare a unui aparat (volți) cu intensitatea curentului consumat sau emis (amperi), se obține puterea acestuia.

2.2. Electricitatea într-o rulotă: Pentru ce am nevoie de aceste cunoștințe?

Watts, Amper, Volți…interesant! Dar de ce trebuie să știu aceste lucruri pentru a-mi conduce autorulota?

Ei bine, memorarea și familiarizarea formulei “sacre” W=V*A reprezintă baza pentru a lua deciziile de care aveți nevoie pentru a crea un sistem electric sigur și adecvat. Printre altele, cu această formulă puteți:

  • Să vă calculați necesarul zilnic de energie
  • Calculați puterea panourilor solare cea mai potrivită pentru nevoile tale
  • Să calculați ce și câte baterii ar trebui să cumpărați
  • Calculați ce siguranțe trebuie să instalați pentru a vă proteja sistemul electric de defecțiuni/supraîncărcări
  • Calculați de ce invertor aveți nevoie și cât consumă acesta
  • Înțelegeți câte ore pe zi veți putea folosi diferitele dispozitive de pe rulota fără a supraîncărca bateriile
  • Orientați-vă asupra diametrului cablurilor pe care va trebui să le instalați
    și multe, multe altele!
  • și multe, multe altele!


Toate aceste lucruri le vom învăța împreună, unul câte unul, în diferitele capitole ale acestui articol (cu exemple ample pentru a înțelege totul bine!). Deocamdată, tot ce trebuie să rețineți este formula sacră a electricității: W=V*A. 😉

3.De câtă energie aveți nevoie?
Calculați-vă necesarul de energie

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a crea sistemul electric perfect pentru rulota și nevoile tale este nevoie să: PLANIFICAȚI!

Nu există un sistem electric STANDARD ce functionează perfect pentru toti. Pentru unii oameni, prizele de 230V sunt esențiale (imaginați-vă pentru încărcarea unui computer!), pentru alții un USB pentru încărcarea telefonului poate fi mai mult decât suficient… Dacă plănuiți un aragaz cu inducție, cu siguranță veți avea nevoie de un banc de baterii mult mai mare decât dacă plănuiți să gătiți cu gaz…. etc. etc. etc.

De ce baterii aveți nevoie? De ce panouri solare aveți nevoie? De ce invertor aveți nevoie? Ce aparate veți putea folosi?

Răspunsul la toate aceste întrebări începe neapărat cu calcularea nevoilor tale de energie. În secțiunea următoare te voi ajuta să faci exact acest lucru.

3.1 Descărcați șablonul Excel pentru a vă calcula cererea de energie

De câtă energie aveți nevoie în rulota ta DIY?
Descarcă șablonul Excel pentru a începe: este un fișier pe care l-am pregătit pentru a vă ajuta să calculați automat necesarul de energie al autorulotei tale. Introduci datele, iar acesta îți va oferi în mod magic răspunsurile pe care le cauți 😉 .

După ce ai descărcat șablonul, deschide-l. Acesta va apărea astfel:

3.2 Completează șablonul Excel cu cifrele tale

Revenind la noi, pentru a vă calcula necesarul de energie (câtă energie veți folosi în fiecare zi), trebuie să presupuneți ce aparate și echipamente electrice veți folosi zilnic și pentru cât timp (ore sau minute).

Ce aparate electrice intenționați să puneți în rulota dumneavoastră? Aici vă las cu câteva idei:

  • Spoturi cu leduri
  • Benzi cu leduri
  • Frigider
  • Pompă de apă
  • Încălzire
  • Ventilator de tavan
  • Extractor de aer
  • Plită cu inducție
  • Uscător de păr
  • Încărcătoare pentru PC/telefon
  • Invertor
  • TV

Scrieți în coloana “Aparate” tot ceea ce intenționați să instalați sau să conectați la sistemul electric al rulotei dvs. și în coloana “Cantitate” numărul fiecărui echipament (de exemplu, frigider: 1, spoturi LED: 8 etc.).

Câte ore pe zi este posibil să folosiți fiecare dintre ele? Un exemplu:

  • Spoturi cu leduri (5 ore)
  • Frigider (24 de ore)
  • Pompă de apă (15min -> 0,25 ore)
  • Televizor (90min -> 1,5 ore)
  • Plită cu inducție (30min -> 0,5 ore)

După ce ați estimat utilizarea zilnică maximă a fiecărui aparat, introduceți aceste valori în coloana “Ore zilnice”, având grijă să transformați minutele în ore (15min= 0,25 ore, 30min= 0,5 ore etc.).

Curent continuu de 12 V sau curent alternativ de 230 V?

Acum că v-ați gândit la ceea ce doriți să instalați în autocamionul dvs. și la cât timp doriți să folosiți echipamentul electric, partea cea mai grea este gata. Acum trebuie doar să completați coloanele rămase “mecanic”.

În coloana “Voltaj” introduceți acum volții la care funcționează diferitele dispozitive. În mod normal, în această coloană veți avea doar două valori: 12V pentru dispozitivele de curent continuu (de exemplu, spoturi, pompă de apă, ventilator etc.) și 230V pentru dispozitivele de curent alternativ (de exemplu, televizor, încărcător de PC, uscător de păr etc.).

Dacă nu sunteți sigur de tensiunea unui aparat, căutați-o în manualul de instrucțiuni sau pe plăcuța de identificare de pe spatele sau încărcătorul aparatului pe care intenționați să îl instalați.

Introduceți puterea în wați a diferitelor aparate

După ce ați introdus tensiunea (V), introduceți numărul maxim de wați consumați de fiecare aparat în coloana “Wattage” (Putere).

Pentru a afla care este puterea maximă în wați a unui aparat, consultați din nou manualul de instrucțiuni.

3.3 Observă magia și descoperă-ți nevoia zilnică

După ce ați terminat de introdus toate datele, modelul Excel va calcula automat necesarul maxim zilnic, măsurat în wați-oră (Wh = wați x ore). (În imaginea de mai sus este un exemplu al necesarului meu zilnic).

Aceste date vă vor fi utile pentru a înțelege de ce baterii și de ce invertor vei avea nevoie pentru a-ți satisface nevoile.

De fapt, folosind formula sacră W=V*A, putem împărți cu ușurință numărul total de wați-oră la tensiunea bateriilor (12 V) și să aflăm de ce banc de baterii (minim) vei avea nevoie pentru a face să funcționeze toate echipamentele tale într-o “zi obișnuită”.

Cantitatea de energie care poate fi stocată de baterii se măsoară în amperi-oră (Ah).

Dacă te uiți din nou la foaia Excel, poți vedea câți din numărul total de wați vor fi consumați de dispozitivele de joasă tensiune de 12 V și de cele de înaltă tensiune de 230 V.

Suma waților tuturor dispozitivelor de 230V reprezintă cererea maximă instantanee de curent alternativ: pentru a satisface această cerere (adică pentru a face să funcționeze toate aceste dispozitive de curent alternativ în același timp), vei avea nevoie de un invertor cu o putere mai mare. După cum vom vedea în Capitolul 13 Cum să alegi un invertor pentru rulota ta, acest număr nu reprezintă neapărat puterea invertorului de care aveți nevoie, ci doar un număr pe baza căruia să vă orientați.

(În mod normal, se adaugă un procent de 15% la suma de wați consumați de curent alternativ pentru a lua în considerare pierderea de putere pe care invertorul o produce în timpul conversiei, vom vorbi mai mult despre acest lucru mai târziu).

Acum că ți-ai calculat necesarul zilnic de energie și te-ai gândit la ceea, ce ai dorii să instalezi în autorulota ta, este timpul să începi să construiești sistemul electric: mai întâi procurarea componentelor potrivite și apoi conectarea lor în mod corespunzător.

4. Bateriile pentru rulote: tipuri, caracteristici și pe care să le alegi

Să începem cu inima sistemului electric: bateriile!

4.1 “baterii de aprindere” vs. “baterii de serviciu

Bateriile sunt rezervorul de energie, iar un banc de baterii adecvat poate face diferența între o casă confortabilă pe roți și faptul că trebuie să luați cina pe întuneric.

Toate autovehiculele, inclusiv rulotele și autorulotele, au deja o “baterie de aprindere“, aceasta este bateria care pornește vehiculul, alimentează luminile vehiculului și este reîncărcată în mod constant de alternator ori de câte ori vehiculul este în mișcare.

Bateria de aprindere este cea care pornește vehiculul dumneavoastră. Ea este instalată doar pentru asta și numai pentru asta. Fără ea, rămâneți în pană. Din acest motiv, nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru a alimenta alte echipamente.

Deci despre ce baterii vorbeam până acum?

Pentru a vă alimenta toate echipamentele (atât de curent continuu (DC), cât și de curent alternativ(AC), ceea ce aveți nevoie sunt baterii de serviciu: adică baterii cu ciclu adânc (deep cycle – care eliberează energie constantă) pe care le vei instala exclusiv pentru a alimenta confortul casei tale pe roți.

Acestea sunt cele pe care le vom vedea în secțiunea următoare.

4.2 Tipuri de baterii de serviciu

Tehnologia evoluează din ce în ce mai rapid, iar odată cu ea și compoziția bateriilor, confortul și prețurile acestora.

În momentul de față, dacă planifichezi sistemul electric pentru autorulota, pe piață există, în esență, patru alternative de baterii.

În acest paragraf vă voi lăsa cu avantajele și dezavantajele fiecărui tip de baterie, iar după ce acestea vor fi explicate, vă voi dezvălui care sunt cele pe care am ales să le instalez pe Fiat Ducato-ul meu și de ce.

Baterii cu plumb-acid (FLA)

Questa immagine ha l'attributo alt vuoto; il nome del file è plumb-1.png
Cea mai veche tehnologie, bazată pe o reacție chimică între plumb și acid lichid pentru a stoca energie.

PRO

  • Costuri inițiale reduse
  • Se pot găsi diverse dimensiuni
  • Tehnologie dovedită
  • Cu o întreținere corectă, poate dura până la 5-8 ani

CONTRO

  • Cea mai înapoiată tehnologie
  • Mediu voluminos
  • Dacă sunt descărcate sub 50%, se distrug și durata de viață este redusă
  • Dacă sunt supraîncărcate sau dacă sunt lovite, pot elibera gaze potențial periculoase (acid, hidrogen)
  • În cel mai rău caz, pot chiar să explodeze.
  • Necesită o întreținere periodică, chiar și atunci când nu sunt utilizate.
  • Pot emite vapori acizi/toxici, nu sunt recomandate pentru zonele de locuit

Părerea mea

Prețul relativ scăzut nu compensează diferitele dezavantaje. Bateriile plumb-acid sunt o tehnologie învechită și în domeniul vehiculelor de agrement, dominată de alte opțiuni.

Nu sunt recomandate.

Baterii cu GEL

Similar cu bateriile FLA, dar cu gel în loc de acid lichid. Performanță mai mare și întreținere mai puțin laborioasă.

PRO

  • Nu degajă gaze periculoase
  • Sunt sigilate și nu există riscul ca acestea să aibă scurgeri de lichide
  • Pot fi instalate și pe orizontală.
  • Rezistă bine în condiții climatice extreme
  • Nu necesită întreținere
  • Pot fi lăsate nefolosite pentru perioade lungi de timp (până la 6 luni)

CONTRO

  • Bateria poate fi distrusă dacă este descărcată mai mult de 80%.
  • Mai scumpă decât FLA sau AGM
  • Se încarcă încet
  • Poate fi deteriorată dacă este supraîncărcată
  • Longevitate medie de 2-4 ani
Părerea mea

Bateriile cu gel sunt o opțiune bună din punct de vedere calitate/preț. Acordând atenție procesului de încărcare, acestea reprezintă o opțiune bună, cu costuri reduse și fără întreținere.

Baterii AGM Deep Cycle

Bateriile AGM sunt standardul pentru cele mai multe rulote și autoturisme și sunt și astăzi cele mai utilizate baterii.

PRO

  • Nu necesita mentenanță
  • 20% mai mici decât bateriile GEL
  • Pot fi lăsate nefolosite pentru perioade lungi de timp (până la 6 luni)
  • Pot fi instalate pe orizontală
  • Sigilat: fără risc de scurgere de gaz
  • Rezistent la vibrații
  • Longevitate de 4-7 ani

CONTRO

  • Mai voluminos și mai greu decât LifePO4
  • Dacă sunt descărcate sub 80%, se distrug și durata de viață este redusă (în mod normal, sunt folosite pentru 50%)
  • Cost mai ridicat în comparație cu FLA și GEL

Părerea mea

Bateriile AGM sunt de înaltă performanță, sigure și accesibile. Dacă nu ai probleme de spațiu/greutate și nu dorești să cheltuiești prea mult, AGM-urile sunt alegerea perfectă pentru tine.

Bateriile LifePO4 cu litiu-fosfat

Bateriile litiu-ion reprezintă cea mai avansată tehnologie de baterii din prezent și, deși sunt cele mai scumpe, prețurile încep să scadă.

PRO

  • Cele mai compacte și mai ușoare baterii
  • Pot fi descărcate până la 90% (ciclu profund)
  • Necesită mai puțini Ah
  • Nu necesita mentenanță
  • Pot fi lăsate neîncărcate pentru perioade lungi de timp (până la 6 luni)
  • Longevitate Durată lungă de viață (8-20 de ani)

CONTRO

  • Investiție inițială foarte mare
  • Nu se încarcă la temperaturi sub 0°C
  • Necesită adesea încărcătoare/izolatoare/software specifice pentru bateriile LifePO4

Părerea mea

Bateriile LifePO4 sunt de ultimă generație: ușoare, compacte și cu un ciclu profund de până la 90%. Acestea costă de aproximativ două ori mai mult decât AGM și GEL, dar au o longevitate mai mare.

4.2 Alegerea bateriilor potrivite pentru tine

Alegerea bateriei potrivite pentru tine depinde în întregime de nevoile tale, de locul în care dorești să călătorești și de durata călătoriei. Mai jos este un rezumat al informațiilor de mai sus pentru a te ajuta să alegi:

  • Renunță la bateriile FLA, acestea nu sunt performante și pot fi periculoase
  • Cele mai ușoare și mai compacte baterii sunt cele LifePO4 (mai puțin de jumătate față de un AGM/GEL)
  • Cele mai bune baterii pentru condiții climatice extreme sunt bateriile GEL
  • Cele mai rentabile baterii sunt cele AGM.
  • Cele mai scumpe baterii sunt bateriile LifePO4
  • Cele mai longevive baterii (până la 20 de ani) sunt bateriile LifePO4

În plus, este important de reținut că este puternic descurajată descărcarea completă a bateriilor: acestea se vor strica, iar durata de viață și longevitatea lor vor fi compromise. Prin urmare, Ah (Amper/ore) care pot fi utilizați din fiecare baterie nu sunt cei nominali, ci mai degrabă:

  • Pentru bateriile GEL, se recomandă să nu se utilizeze mai mult de 50-60%.
  • Pentru bateriile AGM se recomandă să nu se utilizeze mai mult de 50-60%
  • Pentru bateriile LifePO4 se recomandă să nu se utilizeze mai mult de 90%

Ce înseamnă acest lucru? Pentru a da un exemplu, Ah (Amper/ora) utilizabil de la o baterie AGM de 100ah va fi de 50ah, în timp ce de la o baterie LifePO4 de 100ah va fi de 90ah.

În funcție de producător, acest număr se poate schimba ușor, dar acum ai o idee despre câți Ah (Amper/oră) dintr-un anumit tip de baterie ai putea avea nevoie pentru a-ți satisface nevoile de energie

În secțiunea următoare, îți voi explica ce date trebuie să urmărești atunci când decizi ce baterie să cumperi.

4.3 Ce date trebuie respectate la achiziționarea unei baterii

Exemplu de fișă tehnică a bateriei mele (LifePO4):

1 – Voltaj Nominal: Tensiunea tuturor bateriilor de serviciu pentru autovehicule și camionete este de 12 V. Aceasta este tensiunea la care funcționează marea majoritate a echipamentelor din rulote (ventilator, pompă de apă, lumini etc.) și este tensiunea de care ai nevoie pentru bateriile tale. Verifică dacă acest parametru este în jur de (puțin peste) 12.

2 – Capacitate Nominală: Capacitatea în Ah (Amperi/oră) a bateriei. Nu trebuie să uiți că aceasta este doar o cifră nominală și că, în funcție de tipul de baterie, vei putea utiliza o parte mai mare sau mai mică din ea (AGM/GEL 50%, litiu 90%).

3 – Ciclurile de viață: Acestea sunt ciclurile de viață pe care le are o baterie. În cazul bateriei mele, aceasta are 3000 de cicluri de încărcare și descărcare la CCCV/IU. (1C este egal cu 1 oră, cu cât “C” este mai mare, cu atât bateria este mai performantă și rezistă mai bine la cicluri rapide de încărcare și descărcare)

4 – Moduri de încărcare: Aici poți vedea tensiunile de încărcare, utile atunci când trebuie să cumperi “controllere de încărcare” pentru solar sau alternator (mai multe despre acest lucru mai târziu)


5 – Maximum Charging Current (Curent maxim de încărcare): Acesta este curentul maxim cu care poți încărca bateria. În cazul bateriei mele este de 200Amp. Acest lucru înseamnă că bateria de 560Ah ar putea fi potențial încărcată în 2,8 ore.

6 – Maximum Continuous Current (Curent maxim continuu): Cât de mult curent poate fi eliberat din baterie în mod continuu. În cazul meu,200A au fost insuficienți pentru nevoile mele electrice (având o plită cu inducție)
7 – 8 – Dimensiuni și greutate: Dacă ai un spațiu limitat în proiectul tău (așa cum am făcut eu), va fi foarte important să verifici dimensiunile bateriei înainte de a o cumpăra, pentru a te asigura că va încăpea în vehiculul tău.

4.4 Ce am ales sa instalez pe Fiat Ducato-ul meu?: bateriile LifePO4

În proiectul meu de conversie, mi-am propus să am o plită cu inducție pentru gătit.

Sincer, nu aveam chef să lucrez cu gaz și, în plus, ar fi trebuit să omologhez sistemul de gaz în Germania înainte de a face testul (dacă vrei să afli mai multe despre cum mi-am omologat Autorulota din Italia în Germania, iti las aici un vlog ).

Pentru aceasta, am avut nevoie să înmagazinez multă energie electrică (aproximativ 560ah).

Doisprezece baterii AGM de 100ah (12 baterii x100ah putere x50% descărcare maximă recomandată = 600ah) ar fi ocupat prea mult spațiu de care aveam nevoie pentru alte lucruri (spațiul într-o dubiță este redus și foarte prețios!) și pe care nu am fost dispus să fac compromisuri.

În schimb, bateria cu litiu LifePO4 pe care am găsi-o era compactă și doar o baterie era suficientă pentru a-mi acoperi nevoile (1 baterie x 560ah x 90% descărcare max. recomandată = 504 ah). Adăugând longevitatea mai mare a bateriilor LifePO4 în comparație cu cele AGM, (intenționez să călătoresc cu normă întreagă pentru o perioadă lungă de timp) am decis să fac investiția.

Prețurile pe care le-am văzut în jur m-au lăsat foarte nedumerit. Chiar și 1.000 de euro pe baterie (baterie de 100ah), nu-mi venea sa cred cat de scump era!

După o mulțime de căutări, am decis să am încredere în site de e-commerce, un site italian care oferea baterii LifePO4 la prețuri de fabrică care erau într-adevăr prețuri de chilipir în comparație cu concurența (importate direct din China!).

Am comandat o baterie LifePO4 de 560ah la prețul de 2.534,73 Euro.

Pe site scria că timpul de expediere este în jur de 10-15 de zile, eu fiind la început de conversie, nu mă grăbeam.

După 15 de zile, am primit bateria bine împachetată și wow, funcționează foarte bine!

Iată fotografiile bateriei mele înainte de a fi montate:

Vă voi prezenta o listă scurtă de baterii Lifepo4, astfel încât, dacă doriți să cumpărați una, să aveți deja câteva idei (nu trebuie să pierdeți timp căutând-le pe web)

CELE MAI BUNE BATERII CU LITIU (2023)

Kepworth

CELE MAI BUNE BATERII PENTRU CALITATE/PREȚ

  • Marca chineză
  • Mai puțin de 400 EUR pentru 100ah de baterii LifePO4 este un preț incredibil!
  • Sistem BMS integrat (cu protecție la supraîncărcare, supradescărcare, supracurent și scurtcircuit))
  • De asemenea, cu versiune Bluetooth
  • Performanță de nivel înalt (100A descărcată, 100 încărcată)
  • Garanție de 5 ani
  • Testat de câteva dintre cunoștințele mele

Power Queen

CELE MAI BUNE BATERII PENTRU LOCURILE RECI

  • Marcă chineză/mondializată
  • Circa 600Euro pentru 100ah
  • Sistem de autoîncălzire pentru încărcare până la -20° (în mod normal, bateriile cu litiu nu se încarcă sub 0°)
  • Sistem BMS integrat de 100ah
  • Cu peste 4000-15000 de cicluri, este una dintre cele mai durabile baterii de pe piață
  • Serviciu excelent pentru clienți
  • Garanție de 5 ani
  • Una dintre cele mai populare baterii de pe Amazon

Renogy

CELE MAI BUNE BATERII CA SI EFICIENȚĂ

  • Marca americană (California)
  • 650-690 Euro pe 100ah
  • Lider în industria electrică Performanță de nivel înalt (100A descărcat, 100 încărcat))
  • Monitorizare integrată a telefonului prin Bluetooth
  • BMS integrat și autoechilibrare + raportare integrată a defecțiunilor
  • Garanție de 5 ani, extensibilă
  • 5 Anni di Garanzia Prorogabili
  • Zeci de certificări internaționale de calitate

În concluzie: Alegeți bateriile care se potrivesc cel mai bine proiectului tău!

Eu am ales bateriile LifePO4 pentru a salva spațiu și pentru longevitatea lor și am căutat zile întregi pe internet pentru a le găsi la un preț rezonabil (încă ridicat!).

Pentru a încheia alegerea bateriei, uită-te bine la necesarul de energie calculat. Apoi, stabilește-ți un buget cât vrei să cheltuiești. Gândiți-vă la utilizarea pe care vreți să o dați bateriei, examinați cât spațiu din vehiculul tău ești dispus să pui deoparte pentru bancul de baterii și vezi ce se găsește pe piață. Apoi făceți o alegere în cunoștință de cauză 🙂 🙂

Nu există o baterie de dimensiuni unice, fiecare proiect de autorulotă este unic si divers 😉

După ce ai ales și comandat bateriile, poți continua cu următoarele paragrafe, unde îți voi explica cum să le conectezi și diferitele modalități de încărcare.

5. Cum se conectează bateriile (în serie sau în paralel)

Inima sistemului electric al autorulotei tale, în special dacă plănuiești un sistem “off-grid” (adică independent de rețea/coloană), sunt bateriile.

Prin urmare, primul pas în instalarea sistemului tău electric este conectarea bancului de baterii.

Dacă ai doar o singură baterie, problema nu se pune: există un pol pozitiv și unul negativ, iar tot restul va fi conectat la acești doi poli.

In cazul in care o singură baterie nu este suficientă pentru a vă acoperi necesarul de energie, iti voi explica acum cum să conectezi mai multe baterii in mod corect.

5.1 Cum se conectează mai multe baterii în paralel (și nu în serie!)

Cel mai simplu mod de a alimenta echipamentele de 12 V (majoritatea echipamentelor instalate în mod normal într-o rulotă/furgonetă) este, bineînțeles, de a avea baterii care funcționează la 12 V.

Dacă dorim să combinăm mai multe baterii de 12V, mărind Ah (Amper/oră) de care dispunem, dar menținând tensiunea constantă la 12V, trebuie să conectăm bateriile în paralel.

În cazul meu, am montat doar o baterie. (Dar am decis sa facem o simulare si să combin trei baterii de 100Ah pentru a obține cei 300Ah de care aveam nevoie. )

Mai jos vă las o schemă cu modul în care am ales sa conectez bateriile. (Dacă ești în căutarea unui ghid practic despre cum să calculezi secțiunea corectă a cablului pentru bateriile tale sau despre cum să conectezi papucii la baterii, vom discuta despre asta mai târziu în articol).

AVERTISMENT: atunci când conectezi mai multe baterii împreună, asigură-te că toate sunt identice (aceeași dimensiune și același producător)

PASUL 1. Conectați bateriile în paralel

Pentru a conecta mai multe baterii în paralel, conectați polii pozitivi între ei și polii negativi între ei. Urmați schema mea pentru a obține cel mai bun echilibru de încărcare/descărcare între diferitele baterii (pentru a le maximiza longevitatea).

Odată ce bateriile sunt conectate în paralel, ele vor deveni practic o singură baterie mare, în care se vor aduna Ah, în timp ce tensiunea va rămâne aceeași (12 V).

În capitolele următoare, vom examina diferitele modalități de reîncărcare a băncii de baterii.

6.Reîncărcarea bateriilor din autorulotă Metoda 1: Panouri solare

Prima metodă de reîncărcare a bateriilor de la rulotă/camper van este reprezentată de panourile solare.

În zilele noastre, tehnologia panourilor solare a evoluat foarte mult și este absolut posibil să reîncărcați bateriile de serviciu ale rulotei nu, numai vara, ci și iarna!

Acoperișul autovehiculului tău este spațiul perfect pentru a amplasa panouri solare. Pentru un ghid despre panourile solare de pe piață și despre cum să alegi panourile perfecte pentru tine, te trimit la Ghidul complet pentru selectarea și instalarea panourilor solare pentru rulota ta. (momentan este doar un Video pe YouTube urmează să fac un Ghid pe Blog)

În acest articol, însă, îți voi arăta pur și simplu schema privind modul de conectare a panourilor solare la baterii.

În rulota mea, am instalat panouri solare de 800Watt (4 panouri de 200Watt fiecare, cu o tensiune de 12V). După ce mi-am planificat întregul sistem la 12V, am conectat panourile în serie și acesta este exemplul pe care vi-l voi arăta în schiță.

PASUL 2. Conectarea panourilor solare în serie

După ce ai conectat panourile solare între ele (dacă intenționezi să instalezi mai multe), va fi timpul să conectezi panourile la baterie.

Din păcate, energia solară nu este constantă, ci variază în funcție de o mie de variabile: ora din zi, anotimpul, vremea, latitudinea etc. Din acest motiv, nu este posibilă conectarea panourilor solare direct la baterie (supratensiunile ar distruge instantaneu bateria).

Așadar, cum poți folosi energia solară pe care o produc panourile tale pentru a reîncărca bateria rulotei tale?

Pentru a face ca energia solară să fie constantă și utilizabilă, ne vin în ajutor regulatoarele de încărcare.

6.1 Ce este un regulator de încărcare și pe care să îl alegeți pentru proiectul tău

Un regulator de încărcare este un dispozitiv special conceput pentru a face energia solară “omogenă” și utilizabilă.

De fapt, un regulator limitează viteza la care se adaugă energie electrică în bateriile electrice . Acesta previne supraîncărcarea (dacă bateriile sunt încărcate, nu mai trimite energie) și poate proteja împotriva supratensiunii, care poate reduce performanța sau durata de viață a bateriei și poate reprezenta un risc de siguranță.

Ce regulatoare de încărcare există pe piață și pe care să le alegi?
În afară de diferitele mărci, regulatoarele de încărcare sunt împărțite în două tipuri: PWM și MPPT.

În acest articol nu voi intra în detalii specifice despre cum funcționează cele două tipuri de regulatoare de încărcare, ci voi explica doar diferența substanțială pe care trebuie să o cunoașteți pentru a alege ce regulator să instalați în sistemul vostru electric.

Un regulator de încărcare MPPT (Maximum Power Point Tracking) este capabil să canalizeze puterea maximă produsă de panourile solare către baterii la un moment dat. Pe de altă parte, un regulator de încărcare PWM (pulse width modulation) nu poate.

De exemplu, dacă un panou solar funcționează la 18V și bateria funcționează la 12V, controlerul de încărcare MPPT poate converti surplusul de 6V în energie suplimentară (amperi suplimentari pentru baterie). În schimb, cu un controler PWM, surplusul este pierdut.

În general, un controler de încărcare MPPT convertește cu 15-30% mai multă energie decât un controler PWM. Cu toate acestea, avantajul controlerului de încărcare PWM este că, în general, costă o zecime din costul unui MPPT.

Indiferent de tipul de regulator pe care îl alegeți (PWM sau MPPT); pentru a vă asigura că este cel potrivit pentru tine, asigură-te, în timpul achiziției, că dispozitivul este suficient de puternic pentru a procesa toată energia (amperi) provenită de la panourile tale solare.

Având un regulator de încărcare prea puțin dimensionat, nu vă va permite să utilizați pe deplin puterea panourilor solare.

Mai jos, îți las trei dintre cele mai bune modele de regulatoare de încărcare (PMW și MPPT) cu sfaturi despre când să alegi unul sau altul:

Controler de încărcare PWM

Cea mai bună opțiune pentru buget

  • Are o eficiență de aproximativ 75 la sută
  • Costuri reduse în comparație cu MPPT
  • Sugerat pentru proiecte mici
  • Sugerat pentru proiecte în care eficiența nu este crucială
  • Cea mai populară tehnologie
  • Produs robust și durabil

Regulator de încărcare MPPT Generic

Cea mai bună opțiune calitate/preț

  • Eficiență de până la 99%.
  • Preț mediu și calitate bună
  • Funcționează pentru baterii FLA, GEL, AGM
  • Nu este potrivit pentru bateriile LifePO4
  • Sugerat pentru proiecte mai mari

Controler de încărcare Victron MPPT

Cea mai bună opțiune Premium

  • Eficiență de până la 99%.
  • Costuri inițiale de investiție ridicate
  • Se pot conecta, de asemenea, panouri solare de tensiune mai mare la baterie
  • Sugerat pentru proiecte mai mari
  • Permite monitorizarea încărcării prin Bluetooth

6.2 Alegerea mea: Controlerul de încărcare MPPT Victron

După o cercetare lungă și atentă, am decis să investesc într-un controler de încărcare Victron Smartsolar MPPT pentru Fiat Ducato.

Motivele mele au fost următoarele:

  • pentru plita cu inducție, aveam nevoie de toți wații disponibili
  • pentru a optimiza producția de energie chiar și în timpul iernii
  • îmi place posibilitatea de a urmări producția de energie prin Bluetooth pe smartphone-ul meu
  • un regulator MPPT optimizează încărcarea și longevitatea bateriilor mele LifePO4 cu litiu
  • Las posibilitatea de a instala în viitor panouri solare de diferite tensiuni.
  • Intenționez să călătoresc o perioadă lungă de timp, așa că am căutat ceva care să dureze mult timp
  • Victron este una dintre cele mai cunoscute și renumite mărci din industrie, un nume o garanție!

Având un anumit proiect în minte, am considerat că acest controler de încărcare este cel mai apropiat de ideea mea de conversie. Evident, atunci când alegeți, va trebui să vă gândiți la proiectul tău și la utilizarea preconizată a vehiculului tău în viitor.

încărcător victron bluesolar 150 70
Având 800 de wați de panouri solare monocristaline care funcționează la 12V (cu vârfuri de 22V), am optat pentru versiunea 150-70, unde 100 este tensiunea maximă acceptată a panourilor solare, iar 70 sunt amperajele maxime pentru încărcarea bateriilor.

Producătorul panourilor mele indică drept curent maxim generat 11,5 Amperi pe panou, care înmulțit cu 4 dă 46 Amperi. Am ales un regulator de încărcare care poate gestiona o intrare de până la 45Amperi pentru a-mi oferi o anumită marjă, în cazul în care mă decid să adaug un panou suplimentar în viitor sau să schimb panourile actuale cu unele mai performante.

6.3 Conectarea panourilor solare la bateriile de serviciu prin intermediul regulatorului de încărcare – schiță

După ce ai ales controlerul de încărcare cel mai potrivit pentru nevoile tale, este timpul să îl conectezi la banca de baterii.

Mai jos, îți las schița cu privire la modul de conectare a cablurilor:

PASUL 3. Conectează panourile și regulatorul de încărcare la baterie/i.

Conectarea este foarte simplă: fiecare regulator de încărcare are patru intrări, două pentru cablurile care vin de la panourile solare (+ și -) și două pentru cablurile care merg la bancul de baterii de serviciu (Sau la baterie in cazul in care avem doar o baterie) (+ și -).

Pentru a conecta, corect sistemul fotovoltaic, tot ce trebuie să faceți este să fii pur și simplu atent să conectezi fiecare cablu așa cum este indicat pe regulatorul de încărcare (baterie +, baterie -, fotovoltaic +, fotovoltaic –).

Odată ce totul este conectat, magia energiei solare va începe să vă încarce bateriile 🙂 🙂 🙂

NOTĂ: Mai târziu în acest articol, te voi învăța cum să calculezi secțiunea cablurilor de care ai nevoie pentru a conecta toate părțile sistemului tău.

NOTA 2 : Mai târziu, în acest articol, îți voi explica ce sunt siguranțele, cum îți protejează ele circuitele electrice, cum să calculezi dimensiunea siguranțelor necesare și cum să le introduci în toate circuitele (inclusiv în cel pe care îl vezi acum în schița pentru energia solară).

7. Reîncărcarea bateriilor din autorulota ta Metoda 2: Alternatorul

Alternatorul este o mașină electrică rotativă din fiecare vehicul care transformă energia mecanică generată de motor în energie electrică.

Atunci când motorul se rotește, alternatorul produce energie. În timp ce conduceți, produceți energie electrică.

În mod normal, această energie este utilizată pentru a reîncărca și menține încărcată bateria de aprindere. Astfel, de fiecare dată când încerci să pornești mașina, aceasta pornește, se aprind farurile, se aprind luminile de avertizare etc.

Alternatorul este aparatul care reîncarcă în mod constant bateria de aprindere folosind energia mecanică creată de motor.

Atunci de ce să nu folosim alternatorul pentru a încărca ȘI bateriile de serviciu?

Alternatorul reîncarcă bateria de aprindere, deci ar fi posibil să conectezi bateriile de serviciu la bateria de aprindere pentru a transmite energie, nu? Nu chiar.

Dacă ai conecta direct cele două baterii, ai risca să golești bateria de aprindere de fiecare dată când folosești aparate (inducție, lumini, frigider, uscător de păr etc.); la urma urmei, bateria de aprindere are, în general, o capacitate mult mai mică decât un banc de baterii de serviciu.

Prin urmare, pentru a reîncărca bateriile de serviciu, avem nevoie de o modalitate de a le conecta la bateria de aprindere numai atunci când motorul este în funcțiune și alternatorul produce “surplus” de energie și de a le deconecta atunci când vehiculul este oprit.

În funcție de tipul de baterii instalate în vehiculul nostru, un izolator de baterii (manual sau inteligent) sau un încărcător B2B se poate ocupa de această sarcină.

Mai jos, îți explic pe scurt funcționarea și caracteristicile celor trei, astfel încât să poți decide care este cel mai potrivit pentru tine:

Izolator Manual de Baterie

Cea mai bună opțiune pentru buget

Un izolator manual între două baterii necesită o atenție specială. De fapt, va fi de datoria ta să conectezi bateriile în timp ce conduci și să le deconectezi odată ce vehiculul este oprit..

  • Costuri minime
  • Mecanism foarte simplu
  • Își face treaba pentru care a fost conceput
  • Funcționează pentru baterii FLA, GEL și AGM
  • Trebuie acordată atenție atunci când îl porniți și îl opriți

Izolator Inteligent Pentru Baterii

Cea mai bună opțiune calitate/preț

Un izolator inteligent nu are nevoie de intervenție manuală. În mod autonom, acesta detectează atunci când vehiculul este în mișcare și conectează bateriile între ele.

  • Costuri reduse
  • Mecanism simplu
  • Își face treaba pentru care a fost conceput
  • Funcționează pentru baterii FLA, GEL și AG
  • Îl instalezi și uiți de el

Încărcător de Baterii B2B (Victron Orion)

Cea mai bună opțiune Premium

Un încărcător de baterii B2B are un algoritm complex pentru încărcarea bateriilor cu litiu LifePO4 prin intermediul alternatorului.

  • Costuri ridicate
  • Încarcă și bateriile LifePO4
  • Software complex
  • Poate fi monitorizat prin Bluetooth
  • Se instalează și se uită de el

7.2 SCHEMA PENTRU CONECTAREA UNUI IZOLATOR SAU ÎNCĂRCĂTOR B2B

Indiferent de izolatorul/încărcătorul B2B pe care îl alegi, conexiunea electrică este identică și foarte simplă.

În cazul meu, după ce am ales bateria cu litiu LifePO4, a trebuit să achiziționez un Victron Orion 12-12 30, iar acest dispozitiv este cel pe care îl voi folosi în schema de conectare ca exemplu. Izolatorii sunt montați exact în același mod.

PASUL 4. Conectează un izolator/încărcător B2B între cele două baterii.

Alternatorul este deja conectat la bateria de aprindere a autovehiculului (de fapt, aceasta este întotdeauna încărcată, deoarece este încărcată ori de câte ori porniți motorul). Prin urmare, nu ne interesează să îl atingem.

Pentru a instala izolatorul/încărcătorul nostru B2B, tot ce trebuie să facem este să îl interpunem între bateria de aprindere și bateriile de serviciu: cablu roșu (+) și negru (-) de la baterie la izolator, apoi cablu roșu (+) și negru (-) la bateriile de serviciu. Simplu și intuitiv.

NOTĂ: în mod normal, bateria de aprindere se află în partea din față a vehiculului tău, în timp ce bateriile de serviciu, în funcție de designul tău, pot fi în spate. Te sfătuiesc ca în etapa de planificare să te gândești cum să tragi cablurile de la un capăt la altul al vehiculului tău (poate prin tragerea unui tub(coplex). Studiați bine duba/autorulota pentru a-ți da seama care este cel mai bun mod de a trece cablurile între cele două baterii.

Odată ce ai instalat izolatorul sau încărcătorul B2B, vei putea să îți încarci bateriile pur și simplu conducând. Încărcarea bateriilor cu energia creată de alternator este o metodă de încărcare independentă, foarte convenabilă în absența soarelui sau a stațiilor de încărcare.

În cazul meu, după ce am instalat un Victron Orion, pot monitoriza încărcarea direct prin Bluetooth cu aplicația Victron Connect App. Îți las mai jos două capturi de ecran ale aplicației, ca să vezi ce se întâmplă atunci când motorul vehiculului meu este pornit sau oprit.

Cu motorul oprit (baterie deconectată)

Cu motorul pornit (bateria se încarcă)

8. Reîncărcarea bateriilor din autorulota ta Metoda 3: Priza de alimentare

Pe lângă panourile solare și alternatorul, există o a treia metodă de reîncărcare a bateriilor de serviciu ale vehiculului și este cea utilizată în mod normal de către autorulotele din fabrică: priza electrică (sau stâlpul).

Priza electrică (sau pilonul) constă pur și simplu în conectarea la rețeaua electrică prin intermediul unei prize din locuința, garajul sau locul de campare și utilizarea acestei energii pentru a vă reîncărca bateriile (sau, în cazul autorulotelor de fabrică, pentru a vă alimenta direct echipamentele).

8.1 Atenție: reîncărcați bateriile sau alimentați direct echipamentul de 230v?

Marea majoritate a rulotelor construite din fabrică (acele vehicule care sunt deja rulote) nu sunt concepute pentru a petrece multe zile departe de rețeaua electrică. Dacă au panouri solare instalate pe acoperiș (majoritatea nu au), acestea sunt în mod normal de dimensiuni mici sau medii și sunt utilizate doar pentru a alimenta circuitele de 12 V CC.

Cele mai multe rulote nu au un invertor conectat la baterii!

Cum funcționează atunci circuitele de pe autorulotele “din fabrică”?
Pur și simplu, cele mai multe rulote au două circuite: un circuit de 12V DC (care este reîncărcat în principal prin intermediul alternatorului) pentru a alimenta luminile și aparatele cu consum redus; și un circuit de 230V AC care poate fi utilizat numai atunci când rulota este conectată la o priză electrică (de exemplu, atunci când este parcată într-un camping).

Circuitul de înaltă tensiune (230V AC) este total independent de bateriile de serviciu: dacă îl conectați la rețea, funcționează; dacă îl deconectați de la rețea, nu funcționează. Practic, pentru a utiliza echipamentul de curent alternativ (de exemplu, computerul, televizorul, ceainicul, uscătorul de păr etc.) trebuie să fiți staționați și conectați la rețeaua electrică.

În proiectele de conversie Do-It-Yourself, știu că, de obicei, scopul nu este acesta, ci mai degrabă acela de a fi independent din punct de vedere energetic cât mai mult timp posibil.

Din acest motiv, în această secțiune a articolului, nu vreau să explic cum să creez un circuit de curent alternativ (mai multe despre acest lucru mai târziu), ci pur și simplu vreau să explic cum să reîncarc bateriile de serviciu ale rulotei tale folosind o priză externă.

8.2 Reîncărcarea Bateriilor prin Intermediul unei Stații de Electricitate (PRIZA: 230V): încărcătorul de baterie

Alimentarea cu energie electrică este asigurată de rețeaua de înaltă tensiune (în Europa 220-240V AC).

În mod normal, bateriile vehiculelor noastre sunt de 12 V DC (sau 24 V). Prin urmare, bateriile funcționează la o tensiune mult mai mică și la curent continuu, în loc de curent alternativ.

Din acest motiv, nu putem conecta direct bateriile la o priză de curent alternativ (AC): acestea s-ar supraîncălzi până la punctul de a exploda și ar lua foc.

Așadar, cum putem reîncărca bateriile vehiculelor noastre fără a crea situații periculoase?
Pentru a ne reîncărca bateriile cu energie electrică de la rețea, avem nevoie de un încărcător de baterii.

Te-ai întrebat vreodată de ce ai nevoie de un adaptor pentru a-ți încărca telefonul și nu-l poți conecta direct la o priză electrică? Dacă luați încărcătorul de telefon, puteți citi pe el (cu litere mici), tensiunea de intrare (220-230V) și cea de ieșire (12-14V) a curentului. Încărcătorul respectiv adaptează curentul din priză la cel de care are nevoie telefonul tău mobil pentru a se încărca.

Pentru a încărca bateria unui vehicul, procesul este exact același ca și pentru încărcarea bateriei unui telefon mobil: trebuie să adaptezi curentul prizei electrice la cel cerut de baterii.

Acest lucru se poate face cu ajutorul încărcătoarelor de baterii, care sunt, evident, puțin mai mari decât cel pe care îl folosiți pentru telefonul mobil.

Îți las mai jos trei opțiuni bune de încărcătoare pe care le poți examina și evalua în funcție de nevoile tale. În secțiunea următoare îți voi explica apoi, cu ajutorul unei scheme, cum să conectezi încărcătorul la bateriile tale.

Încărcător inteligent

Cea Mai Bună Opțiune Pentru Buget

Un încărcător mobil mic, dar puternic. Potrivit pentru cei care intenționează să încarce ocazional bateriile FLA, GEL sau AGM prin rețeaua electrică.

  • Prețuri minime
  • Putere de încărcare de 30Amp
  • Încărcătoare de baterii FLA, GEL și AGM
  • Mobil
  • Soluție ocazională sau de urgență

Victron Blue Smart Charger

Cea Mai Bună Opțiune Premium (Varianta Nouă)

Un încărcător cu algoritmi complecși pentru o soluție instalată permanent. Încarcă toate tipurile de baterii. (Model nou)

  • Investiție medie
  • Încarcă și bateriile LifePO4
  • Protejează împotriva supraîncărcării
  • Poate fi monitorizat prin Bluetooth
  • Instalează-l și uită de el
  • Disponibil în diferite dimensiuni (și prețuri)

Victron Phoenix Smart Charger

Opțiune Premium (Varianta mai Veche)

Un încărcător cu algoritmi complecși pentru o soluție instalată permanent. Încarcă toate tipurile de baterii.(Model mai vechi)

  • Investiție inițială mai mare
  • Încarcă și bateriile LifePO4
  • Protejează împotriva supraîncărcării
  • Poate fi monitorizat prin Bluetooth
  • Instalează-l și uită de el
  • Disponibil în diferite dimensiuni (și prețuri)

Fiecare adaptor este disponibil în diferite dimensiuni. Cu cât este mai mare, cu atât mai multă energie poate converti și cu atât mai repede vă va încărca bateriile. Bineînțeles, și prețurile cresc rapid odată cu puterea încărcătorului.

Pentru a-l alege pe cel potrivit pentru tine, îți recomand să citești încărcarea maximă de intrare a bateriilor tale (nu ar avea sens să trimiți bateriilor mai multă energie decât pot absorbi) și să pornești de acolo pentru a vedea care încărcător ar putea fi cel mai eficient pentru proiectul tău și pentru buzunarul tău.

În cazul meu, având bateriile LifePO4 litiu și întregul sistem deja interconectat și gestionat de aplicația VictronConnect, am ales să instalez un Victron Phoenix Smart 12-30|1+1, unde 12 este tensiunea de ieșire, iar 30A curentul maxim de încărcare.

8.3 cum se conectează încărcătorul de baterii: schiță

Pentru a obține energie electrică de la o priză exterioară la interiorul dubei/vanului, veți avea nevoie cu siguranță de un prelungitor și de o priză adecvată (specifică pentru rulote) pentru a conecta prelungitorul în siguranță.

Mai jos, vă las cele două produse pe care le folosesc/am instalat (în cazul în care vreți să îmi copiați instalația) și câteva poze de la intrarea mea.

Cablu prelungitor cu 3 poli (20 de metri)

Utile pentru conectarea la prize electrice în campinguri/zone de utilitate publică

Priză CEE pentru dube / rulote

Pentru a fi montat pe partea laterală a vehiculului nostru pentru o încărcare ușoară.

Curentul alternativ de 230 V de la coloană ajunge prin intermediul unor cabluri formate din trei fire de cupru: unul albastru, unul maro și unul verde/galben. Aceste fire (pe care le vom examina mai în detaliu în secțiunea “cabluri”) sunt:

  • Maro: Conductor de fază. Acesta este firul care trebuie manevrat cu cea mai mare atenție, prin care electricitatea de 230V ajunge la dispozitivul care urmează să fie alimentat.
  • Albastru: Conductorul neutru. Este traversat de curentul de “întoarcere”, adică de curentul care a trecut deja prin echipamentul în cauză și este gata să se întoarcă în circuit.
  • Galben-verde: conductor de protecție. Evacuează excesul de electricitate și suprasarcina. În cazul vehiculelor mobile, acesta este conectat la caroseria vehiculului.

Dacă ai ales o soluție ocazională, după ce ai conectat încărcătorul la sursa de alimentare, tot ce trebuie să faci este să iei pur și simplu bornele și să le conectezi la baterii până când acestea sunt încărcate.

Dacă, pe de altă parte, ai ales o soluție permanentă (ca și mine), va trebui să muncești puțin la decuparea și ondularea firelor (așa cum voi explica în secțiunea corespunzătoare) pentru a le conecta la încărcător în mod corect.

Mai jos, îți las o schiță de instalare a încărcătorului, astfel încât să-ți poți încărca bateriile prin intermediul conexiunii la rețea.

PASUL 5. Conectarea unui încărcător pentru încărcarea de la rețeaua electrică

Păstrarea cablurilor în ordine: Ce este o bară de conectare (BusBar)?

După cum probabil ai observat în ultima schiță (ETAPA 5), dacă ai ales să instalezi mai mult de un sistem de încărcare în autorulotă, probabil că ai deja mai multe cabluri pozitive (+) și negative (-), toate mergând la polul pozitiv (+) și negativ (-) al bancului tău de baterii. Și încă nu sunt toate!

A avea prea multe cabluri care curg către un singur pol nu este nici sigur, nici recomandabil: crește riscul de contact accidental și face ca întreținerea să fie mult mai complicată. Dacă plănuiești un proiect permanent de rulotă, îți recomand (așa cum am făcut-o și eu) să folosești o cutie de conectare (BusBar).

Bus Bar 300A
Pentru a păstra cablurile de încărcare și descărcare a bateriei în ordine și în siguranță.

Un BusBar este, în esență, o cutie de protecție care conține o bară de alamă/nichel cu mai multe cuie (în cazul meu, 4).

Fiecare Bus Bar are un amperaj și o tensiune maximă, care se schimbă în funcție de dimensiunea sa.

Fiecare picior al Bus Bar-ului este conectat la toate celelalte și împarte energia electrică.

Pe scurt, o bară magistrală este un “cuplaj” mai încăpător, în care mai multe cabluri pot fi aduse împreună fără a fi nevoie să le fixați pe toate pe același bolț, unele peste altele.

În acest fel, cablurile rămân ușor accesibile și este foarte ușor să identificați și să scoți doar cablul afectat, în cazul în care trebuie să faci modificări/teste în viitor.

În sistemul electric al proiectului meu de autorulotă, am instalat două bare colectoare (una pentru cablurile pozitive și una pentru cablurile negative).

Utilizând barele colectoare, schița (ETAPA 5) pe care ți-am arătat-o mai devreme ar fi simplificată astfel:

PASUL 5 (BusBar). Conectează sistemele de încărcare la baterii prin intermediul Bus Bar.

Pe măsură ce vom continua în capitolele următoare să adăugăm circuitele de consum de energie (12V și 230V), vei vedea și mai mult utilitatea de a avea un Bus Bar. De fapt, odată ce Bus Bar-ul va fi conectat la bateriile de serviciu, acest Bus Bar vor deveni noii tăi poli de baterii (pe care nu va trebui să îi mai atingi niciodată! 🙂 ).

NOTĂ: Te învăț cum să calculezi secțiunile de cablu între echipamente și Bus Bar mai târziu în articol. La sfârșitul articolului veți găsi schema pentru întregul sistem electric.

10. Siguranțe: Ce sunt, care sunt acestea, pe care să le alegeți și cum să le instalați?

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă atunci când printr-un cablu trece mai mult curent decât poate transporta acesta?

La fel cum o țeavă mică ar exploda dacă ar curge prea multă apă, un cablu electric explodează și ia foc dacă prin el trece prea mult curent. Mai jos vă las un video cu ceea ce se întâmplă:

Deoarece nu dorim ca acest lucru să se întâmple în autorulotele noastre, este important să prevenim supraîncărcarea cablurilor electrice.

Cum? Cu ajutorul siguranțelor!

10.1 CE SUNT SIGURANȚELE ȘI DE CE SUNT ESENȚIALE PENTRU DUBIȚA TA

Fiecare cablu de cupru, în funcție de secțiunea sa transversală, poate transporta în siguranță până la o anumită cantitate de electricitate: 5 Amperi, 10 Amperi, 20 Amperi, 100 Amperi etc… dacă depășește această valoare, se topește și arde.

În mod normal, dacă o instalație electrică a fost bine proiectată și construită, secțiunile transversale ale cablurilor (pe care le vom vedea mai târziu) ar trebui să fie suficiente pentru a rezista la energia electrică maximă pe care o poate solicita sau genera un aparat.

Acestea fiind spuse, un accident de supraîncărcare se poate întâmpla oricând: un aparat primește un șoc și începe să funcționeze defectuos… o eroare în conexiuni creează un scurtcircuit… bateriile sau panourile solare trimit o cantitate anormală de energie… etc. etc.

Pentru a evita ca un accident să-ți ardă sistemul (și căsuța ta pe roți!), este așadar important să-ți protejezi cablurile (care, apropo, nu mai sunt sau sunt greu de ajuns și de înlocuit).

Pentru aceasta, există siguranțe, care nu sunt altceva decât niște fire conductoare subțiri (bucățele de circuite electrice) care pot suporta un curent maxim ușor mai mic decât restul circuitului în care sunt instalate.

Imaginează-ți, de exemplu, că un anumit fir transportă un curent de 100 Amper, iar în același circuit, instalăm o siguranță care transportă un curent maxim de 90 Amper. În cazul în care curentul se apropie de curentul maxim al circuitului (100), siguranța se va topi înainte de a-l atinge, întrerupând astfel conexiunea și “închizând” circuitul.

Astfel, cablurile sunt în siguranță și, odată cu ele, circuitul și aparatele conectate la acesta. Odată rezolvată problema care a provocat suprasarcina, este suficient să se înlocuiască siguranța topită cu una nouă pentru a reactiva circuitul. Mai jos, ilustrez cu o imagine ceea ce tocmai v-am explicat:

Circuit fără siguranțe pe măsură ce crește curentul

Circuit protejat prin siguranțe

10.2 CE TIPURI DE SIGURANȚE EXISTĂ?

Siguranțele pot fi de diferite forme, care se schimbă în funcție de amperajul maxim și de utilizarea la care vor fi folosite. Indiferent de formă, toate siguranțele funcționează mai mult sau mai puțin în același mod și toate au rolul de a vă proteja circuitele.

Mai jos îți prezint cele mai comune tipuri de siguranțe pe care le vei folosi atunci când vei construi sistemul electric al autorulotei tale.

Siguranțe cu Tub de Sticlă

Acestea sunt cele mai mici și mai sensibile siguranțe fuzibile. Folosite foarte mult în echipamente, dar nu prea mult în sectorul auto. Odată arse, acestea trebuie schimbate

Siguranțe Auto

Siguranțele standard pentru automobile sunt de unică folosință și sunt utile pentru a proteja circuitele de 12 V CC ale sistemului nostru. De obicei, acestea ajung până la un maxim de 40A…

Întrerupător Siguranțe

Siguranțele cu întrerupător funcționează exact ca siguranțele normale, dar cu avantajul că pot fi reutilizate întotdeauna. Sunt utile pentru protejarea cablurilor prin care trec amperaje foarte mari.

10.3 Cum se instalează siguranțele în autorulotă


Circuitele pe care trebuie să le protejezi în furgoneta ta sunt circuitele de încărcare și descărcare a bateriei.

Protejarea circuitelor de încărcare înseamnă să te asiguri că echipamentul de încărcare a bateriei (panouri solare, regulator de încărcare, încărcător B2B etc.) nu trimite mai multă energie la baterie decât energia maximă pentru care sunt construite și pentru care este proiectat sistemul. 

Pentru a proteja aceste circuite, care utilizează de obicei cabluri de o anumită grosime, cea mai bună soluție este instalarea unei siguranțe de întrerupere pentru fiecare circuit. Siguranța de întrerupere nu numai că protejează circuitele de supraîncărcare, dar vă permite, de asemenea, să “deconectați” manual și rapid un anumit circuit în cazul în care doriți să puneți mâna pe el (apăsând butonul de “resetare”).

Eu, în sistemul meu electric, am introdus cinci siguranțe de întrerupere: 

  • între regulatorul de încărcare (solar) și baterii
  • între încărcătorul B2B (alternator) și baterii
  • între încărcător și baterii (priza externă)
  • între baterii și cutia de siguranțe (pe care o vom vedea imediat)
  • între baterii și invertor (pe care îl vom vedea imediat)

Notă: Siguranțele, prin convenție, sunt introduse pe firul de fază (+).

Îți las mai jos schema electrică pe care am realizat-o până acum, cu adăugarea siguranțelor în circuitele de încărcare:

PASUL 5.3. Schița circuitelor de încărcare cu siguranțe de comutație

După ce siguranțele au fost introduse în circuitele de încărcare, va fi timpul să le introduci în circuitele de descărcare, adică acele circuite care preiau energia de la baterie pentru a face să funcționeze echipamentul electric.

10.4 Cum să instalezi o cutie de siguranțe pentru circuitele de 12v DC

Conectarea unui aparat la bateriile proprii este mult mai simplă decât ai putea crede.

Un fir trebuie să intre în contact cu polul pozitiv al bateriei (+), să ajungă la aparat (+), să părăsească aparatul (-) și să se întoarcă la polul negativ al bateriei (-). Mai jos este o schemă simplificată despre cum se aprinde un bec cu o baterie:

Făcând următoarea conexiune, becul s-ar aprinde, desigur, dar circuitul nu ar fi protejat: fără siguranțe, o supratensiune accidentală ar putea arde circuitul și becul atașat la el.

Pentru a evita acest lucru, trebuie să introducem o siguranță în circuitul becului. Și nu numai atât!

De fapt, este nevoie de o siguranță pentru toate circuitele de 12 V DC pe care le veți instala în duba ta: becuri, frigider, pompă de apă, ventilator de tavan, încălzitor, lămpi de lectură, prize USB etc… fiecare circuit are nevoie de o siguranță calculată în funcție de el.

Pentru a nu mai avea zeci de siguranțe împrăștiate prin dubă și pentru a păstra ordinea, a fost inventată cutia de siguranțe, un simplu “panou de control” pentru a supraveghea diferitele circuite și eventualele probleme/ defecțiuni.

Cutie de siguranțe

Protejează sistemul electric împotriva deteriorării și păstrează siguranțele în ordine.

Funcționarea cutiei de siguranțe este foarte simplă și intuitivă.

La cele două capete ale cutiei se află două șuruburi mari, la care trebuie atașat un cablu pozitiv (+) și unul negativ (-) de la cei doi poli ai băncii de baterii (sau, în cazul meu, de la cele două bare conectate la baterii).

În partea centrală a cutiei se află 12 găuri pentru introducerea siguranțelor (model auto), iar lângă fiecare dintre ele se află un șurub de care se poate atașa cablul pozitiv pentru un anumit dispozitiv (de exemplu, circuitul becurilor).

În cele din urmă, lângă șurubul negativ mare, există 12 șuruburi la care se întoarce cablul negativ de la aparatul de circuit.

Prin conectarea unui aparat la un pol pozitiv al cutiei (+), la un șurub de retur negativ (-) și prin introducerea unei siguranțe cu o rezistență suficient de mare, circuitul va fi activ și aparatul se va porni.

Mai jos, vei găsi același exemplu de bec ca și înainte, dar de data aceasta prin intermediul cutiei de siguranțe.

(NOTĂ: Te voi învăța cum să alegi rezistența corectă a siguranțelor după ce îți voi explica cum să alegi cablurile potrivite pentru fiecare circuit, mai târziu în articol).

PASUL 6. Conectarea cutiei de siguranțe la baterii (circuite de 12 V DC.)

În acest caz, becul este acum protejat de siguranță și de posibilele defecțiuni/supracurenți.

În același mod în care am conectat un bec, puteți conecta toate aparatele care funcționează pe 12 V DC.

Mai jos, îți las o schemă în care am conectat alte dispozitive electrice (lumină, frigider, pompă de apă, încărcător USB și ventilator de tavan) la cutia de siguranțe.

PASUL 7. Conectăm dispozitivele de 12 V c.c. la cutia de siguranțe

După cum se poate vedea din schiță, instalarea unui echipament care funcționează cu curent continuu de 12 V (DC) este foarte simplă: un cablu (în mod convențional roșu) merge de la un pol pozitiv al cutiei de siguranțe (+) la echipament, în timp ce un cablu (în mod convențional negru) merge de la echipament la oricare dintre polii negativi ai cutiei de siguranțe (-).

În cazul în care o siguranță se arde, lumina corespunzătoare din cutia de siguranțe se va aprinde, semnalând că trebuie înlocuită.

Înainte de a explica cum se alege siguranța potrivită pentru fiecare circuit, vreau să explic cum se aleg cablurile potrivite pentru fiecare dispozitiv.

11. Cum să alegeți cablurile potrivite pentru circuitele dubei/autorulotei

Când a trebuit să montez sistemul electric pentru autorulota mea, alegerea cablurilor pentru fiecare circuit a fost sarcina care mi-a dat cele mai multe bătăi de cap și mi-a luat cel mai mult timp. De aceea, sunt atât de fericit că pot scrie acum acest capitol pentru tine și că te scutesc de confuzia pe care o întâlnești adesea pe acest subiect.

În acest capitol, îți voi explica tot ceea ce trebuie să știi pentru a alege cablurile potrivite pentru instalația din rulota ta: de la tipurile de cabluri de pe piață, la calcularea secțiunii adecvate în funcție de puterea și lungimea circuitului, la culoarea diferitelor cabluri și la modul de calcul al rezistenței corespunzătoare a siguranțelor pentru fiecare circuit.

11.1 Cum arată un cablu electric și ce cabluri există pe piață

Un cablu electric este format din trei componente:

  • o parte metalică centrală care conduce electricitatea (în mod normal, cupru sau aluminiu),
  • un izolator care înconjoară partea metalică (în mod normal, cauciuc, PVC sau rășină, care poate fi de orice culoare)
  • un înveliș exterior de protecție (poate fi de orice culoare, care unește mai mulți conductori într-un singur fir)

Interiorul cablului electric: metalul conducător

Inima cablului este metalul prin care trece electricitatea. Acesta are, în mod normal, o structură de tip “sârmă”, în care multe fire mici de cupru sunt răsucite împreună pentru a forma cablul principal.
În cazul unui sistem electric dintr-o dubă, care este o structură mobilă, firele sunt supuse în mod constant la vibrații și mișcări, ceea ce, în timp, poate duce la uzură.

Din acest motiv, este întotdeauna o idee bună să se opteze pentru cabluri cu mai multe fire conductoare (fire cu mai multe fire împletite): cu cât sunt mai multe fire în cadrul unui cablu, cu atât acesta va fi mai rezistent la vibrații și mai flexibil atunci când este solicitat. Acest lucru se datorează faptului că, chiar dacă unul dintre firele mici se va rupe, toate celelalte vor continua să își facă treaba și să vă alimenteze echipamentul.

Izolatorul din jurul Cablului Electric

Pentru cei care, la fel ca mine, înainte de a începe conversia autorulotei mele, nu atinseserăm niciodată un cablu electric, vă spun de pe acum un lucru: culoarea unui cablu nu-i schimbă proprietățile. Firele de orice culoare au toate aceeași structură și toate firele pot fi teoretic folosite pentru orice conexiune, indiferent de culoarea lor.

Firele sunt create cu izolatori de culori diferite pentru confortul nostru, pentru a le putea recunoaște, pentru a face instalațiile electrice mai sigure și mai ușor de reglat și întreținut atunci când este necesar.

Stratul cel mai exterior: Izolația (Guaina)

Izolația este stratul cel mai exterior al unui cablu electric. Este stratul care înfășoară mai mulți conductori pentru a-i ține împreună într-un singur cablu. Izolația este concepută pentru a proteja firul de abraziune și pentru a ține împreună diferite componente ale aceluiași circuit (+, – , pământ). În cazul cablurilor destinate pentru 12V, este posibil ca aceasta să nu fie prezentă.

Tipuri de cabluri pentru autorulota ta: cu un singur fir, cu două fire și cu trei fire.

Mai jos îți prezint tipurile de cabluri pe care va trebui să le folosești pentru a-ți construi sistemul electric in autorulotă.

Cablu Unipolar

Un singur cablu, pentru conexiuni unice.

Cablul unipolar reprezintă baza fiecărui sistem electric și a fiecărui tip de cablu.

În timpul conversiei, vei folosi cabluri unipolare în primul rând pentru a conecta bateriile între ele și la echipamentele de încărcare.

Cablu Bipolar

Două cabluri unipolare împreună. Cablurile bipolare sunt utilizate pentru circuitele de curent continuu de 12 V.

Prin convenție*, în vehicule se utilizează următoarele culori:

Roșu: fază (+)

Negru: Retur (-)

*nu este obligatoriu, dar este recomandat

Cavo Tripolare

Trei cabluri unipolare împreună. Cablurile tripolare sunt utilizate pentru circuitele de 220-240V AC.

Prin convenție*, se utilizează următoarele culori:

Maro: fază (+)

Albastru: Retur (-)

Galben/verde: Pământ

*trebuie respectate cu strictețe

11.2 secțiunea cablului, capacitatea maximă și căderea de tensiune

În cazul cablurilor electrice, cu cât secțiunea de trecere a conductorului este mai mare, cu atât mai mult curent (amperi) poate transporta în siguranță (la fel ca în cazul unei conducte, cu cât este mai largă, cu atât mai multă apă poate transporta).

Suprafața secțiunii transversale a unui cablu electric (care înseamnă întotdeauna conductorul fără izolație) se măsoară în mod normal prin diametrul cablului (în mm), prin suprafața circulară a secțiunii transversale (mm2) sau, în America, printr-o scală numită AWG (American Wire Gauge).

Îți las mai jos un tabel cu capacitatea maximă (amperi) pe care o pot transporta cablurile electrice în funcție de aria secțiunii lor transversale. Pentru comoditatea ta, am pus scara AWG lângă secțiunea în mm2, în cazul în care ți se poate părea utilă atunci când cumperi cabluri electrice:

Capacități maxime ale cablurilor electrice în funcție de diametrul cablurilor

NOTĂ: acesta este curentul MAXIM pe care îl poate transporta un fir cu un anumit diametru. Nu se recomandă NICIODATĂ utilizarea unui fir “tocmai bun”, ci întotdeauna este mai bine să se lase o anumită marjă și să se aleagă un fir puțin mai gros decât minimul necesar.

În plus față de secțiunea unui cablu, este de asemenea important să se ia în considerare lungimea (în metri!) a circuitului în sine atunci când se alege cel mai potrivit cablu pentru un circuit.

De fapt, spre deosebire de o conductă de apă din care, în condiții normale, nu scapă nicio picătură, un cablu electric dispersează o parte din conținutul său (curentul) transformându-l în căldură.

Acea mică parte de curent care supraîncălzește cablul și se transformă în căldură poate provoca scăderi mici (sau semnificative!) ale diferenței de potențial (volți), care variază în funcție de tensiunea circuitului și de lungimea acestuia.

TE-AI PIERDUT? Îți explic în cuvinte simple!

  • Cu cât un cablu electric este mai lung, cu atât mai mult curentul trebuie să meargă mai departe și cu atât mai mult curentul este disipat pe parcurs.
  • Un cablu mic se supraîncălzește mai ușor decât unul mare și, prin urmare, disipează mai multă energie decât unul cu o secțiune transversală mai mare.
  • Pentru ca dispozitivul din circuit să funcționeze, o cădere de tensiune de 3% este în mod normal considerată acceptabilă
  • În circuitele de joasă tensiune (12 V), pierderea de energie crește rapid odată cu lungimea cablului.
  • Cu cât un cablu electric este mai lung, cu atât mai mult curentul trebuie să meargă mai departe și cu atât mai mult curentul este disipat pe parcurs.
  • Un cablu mic se supraîncălzește mai ușor decât unul mare și, prin urmare, disipează mai multă energie decât unul cu o secțiune transversală mai mare.
  • Pentru ca dispozitivul din circuit să funcționeze, o cădere de tensiune de 3% este în mod normal considerată acceptabilă
  • În circuitele de joasă tensiune (12 V), pierderea de energie crește rapid odată cu lungimea cablului.
  • În cazul circuitelor de 230V, având în vedere distanțele pe care va trebui să le acoperi în rulota ta, pierderea este nesemnificativă.

În paragrafele următoare, îți voi explica cum să alegi cablurile de alimentare adecvate atât pentru circuitele de curent continuu de 12 V (inclusiv pentru circuitele de încărcare a bateriilor), cât și pentru circuitele de 230 de curent alternativ.

11.3 Cum se calculează secțiunea electrică a cablurilor de 12 V DC. pentru sistemul electric al AUTORULOTEI.

Un circuit de 12 V necesită două cabluri cu aceeași secțiune transversală. Prin convenție, în vehicule și, prin urmare, și în rulote și camionete, unul este roșu (+) și unul negru (-).

La alegerea cablurilor de alimentare pentru circuitele de 12 V DC trebuie luați în considerare doi factori importanți:

  • numărul de wați consumați (sau furnizați) de echipamentele conectate la circuit,
  • lungimea totală a cablului de transport al energiei electrice

Pentru a ști câți amperi (maxim) pot trece printr-un anumit circuit, procesul este foarte simplu: tot ce trebuie să facem este să folosim formula sacră a electricității pe care am învățat-o la începutul acestui articol:

Watt = Volt x Amper

Puterea unui anumit aparat/electrocasnic este întotdeauna scrisă pe instrucțiuni.

Mai jos vă aduc un exemplu de calcul pe care l-am făcut pentru a alege puterea potrivită pentru ventilatorul meu de tavan Maxxfan Deluxe.

Citind instrucțiunile, pot citi:

  • Tensiunea de funcționare: 12V
  • Putere maximă: 60 de wați

Cu aceste date, putem obține amperajul maxim prin simpla transformare a formulei:

Amper = Watt/Volt

60 wați / 12 volți = 5 amperi

Prin urmare, conform rezultatului formulei, amperajul maxim de care va avea nevoie ventilatorul meu este de 5 Amperi.

După cum putem vedea în tabelul de mai sus, 5 Amperi pot fi transportați de un cablu chiar și cu secțiuni transversale foarte mici (de fapt, chiar și un cablu de 0,75 mm2 poate transporta până la 15 Amperi).

Cu toate acestea, există un mare “dar”: trebuie să luăm în considerare și căderea de tensiune!

După cum am explicat mai devreme, lungimea unui circuit de curent continuu (DC) este importantă deoarece cablurile la tensiuni joase tind să disipeze multă energie. Chiar dacă un cablu nu își depășește amperajul maxim (și, prin urmare, nu riscă să se ardă), este posibil să nu fie capabil să transporte suficienți amperi “utili” pentru a opera un anumit dispozitiv.

Îți las mai jos un tabel care arată amperajul pe care firele de diferite secțiuni îl pot transporta într-un circuit de 12 V:

Alegeți cablurile de 12 V adecvate în funcție de lungimea circuitului.

Acesta este tabelul pe care îți recomand să îl urmezi atunci când alegi cablurile pentru circuitele de 12 V. Distanța în metri indicată în tabel este unidirecțională (adică lungimea firului roșu până la dispozitiv).

Am folosit acest tabel pentru a calcula lungimea tuturor cablurilor pentru circuitele de 12V DC din rulota mea.

În cazul ventilatorului meu, fiind instalat la o distanță de aproximativ 2,5 metri de cutia de siguranțe și necesitând un amperaj maxim de 5 Amper (la putere maximă), am ales un cablu cu o secțiune transversală de 2,50 mm2 (1,5 mm2 ar fi fost suficient, dar am preferat să instalez o secțiune transversală suplimentară pentru siguranță).

În cazul în care vrei să fii de două ori mai sigur, îți las și un link către acest TOOL Instrument de Calcul al Secțiunii Transversale a Cablurilor Electrice, unde pur și simplu introduci tipul de curent (continuu sau alternativ), Watts, Lungimea circuitului și te joci cu secțiunea transversală a cablurilor pentru a o găsi pe cea potrivită care să mențină potențialul de scurgere sub 3%.

Mai jos, îți las o nouă versiune a schiței instalației electrice pe care am construit-o până acum, cu wați ai echipamentelor de 12V DC și cu secțiunile de cablu pe care le-am folosit (pentru a fi folosite ca exemplu pentru a alege cablurile de care TU vei avea nevoie).

PASUL 8. Conectarea dispozitivelor de 12 V DC la cutia de siguranțe – Puteri de circuit și secțiuni transversale ale cablurilor

11.4 Cum se calculează secțiunea transversală a cablurilor de alimentare de 230 V AC

În cazul circuitelor de curent alternativ AC, pierderea de intensitate pe distanțe mici (ca în cazul sistemului pentru rulota ) este nesemnificativă.

Spre deosebire de cablurile pentru 12 V, unde, în funcție de puterea echipamentului, secțiunea transversală a firului poate varia foarte mult, pentru cablurile de curent alternativ există standarde care ne pot ghida și simplifica alegerea unui cablu adecvat.

Pentru prizele electrice de 16A (precum cele pe care le ai acasă) se recomandă un fir de 2,5 mm2. Această secțiune transversală este, prin urmare, potrivită pentru toate conexiunile de curent alternativ AC ale autorulotei tale, indiferent de distanța pe care o vei parcurge cu astfel de cabluri.

Singura excepție (ca în cazul meu) este dacă decizi să instalezi permanent o plită cu inducție (a mea are 2000Watts) sau un alt aparat cu o putere de peste 2000Watts. În acest caz, este recomandat să treceți la secțiunea următoare și să folosiți cablu de 4mm2.

Iată, așadar, tot ce trebuie să știi despre cumpărarea cablurilor de alimentare pentru circuitele tale de curent alternativ. În capitolul 14.3 al acestui articol, îți voi explica cum să conectezi ștecherul electric și prizele de curent alternativ la cablurile tale.

NOTA 1: Urmând formula Watt=Volt*Amper, poți vedea că atunci când lucrezi cu circuite de înaltă tensiune (220-240V), intensitatea curentului (amperi) este în mod normal mult mai mică decât în cazul circuitelor de 12V. Acesta este motivul pentru care circuitele de curent alternativ funcționează în mod normal pe cabluri cu conductori mult mai subțiri.

NOTA 2: În ciuda faptului că circuitele de curent alternativ necesită secțiuni transversale de cablu mult mai subțiri pentru aceeași putere, cablurile special concepute pentru a conduce înaltă tensiune au în mod normal o izolație și un înveliș mult mai groase decât cablurile concepute pentru joasă tensiune. Acest lucru se datorează faptului că, curentul alternativ de înaltă tensiune poate fi extrem de periculos (se poate electrocuta și este potențial fatal).

NOTA 3: înțelegând elementele de bază ale electricității și documentează-te bine, este posibil să îți instalezi propriul sistem de curent alternativ complet DIY (eu am făcut-o). Acestea fiind spuse, dacă nu te simțiți încrezător în ceea ce faceți, îți recomand cu tărie să angajați un electrician cu experiență pentru partea de curent alternativ AC a sistemului electric. Îți voi explica în paragrafele următoare cum să-ți instalezi în siguranță sistemul electric (așa cum am făcut-o eu), dar aș dori să subliniez că lucrul cu înaltă tensiune fără să înțelegi ce faci poate fi foarte periculos, iar sfaturile pe care le vei citi în acest articol nu sunt în niciun caz cuprinzătoare și complete pe tema AC.

11.4 Cum să calculați rezistența corectă a siguranțelor pentru circuitele de 12v

Odată ce ai achiziționat cablurile potrivite pentru circuitele de curent continuu DC, singurul lucru care mai lipsește pentru a termina circuitele electrice ale echipamentului tău sunt siguranțele de mărimea potrivită.

Teoria siguranțelor, după cum am văzut, este foarte simplă: acestea sunt partea cea mai slabă a unui circuit și primele care se “ard” în cazul unei suprasarcini de curent.

Prin urmare, rezistența corectă a siguranțelor (în amperi) trebuie să fie:

  • Puțin mai mare decât curentul maxim pe care îl poate suporta un aparat (aproximativ +25-50%) (altfel ar sări siguranța de fiecare dată când aparatul este setat la puterea maximă)
  • Mai mică decât curentul maxim pe care îl poate suporta un cablu (în caz contrar, în cazul unei suprasarcini, cablul s-ar arde înainte ca siguranța să se ardă)

Respectând aceste două reguli de aur ale siguranțelor, este necesar să se aleagă siguranța “potrivită” dintre cele existente pe piață.

În cazul siguranțelor auto (cele pe care le veți utiliza cu cutia de siguranțe din rulota), acestea sunt rezistențele disponibile:

Personal, am cumpărat cu câțiva euro de pe amazon o cutie de siguranțe completă, cu toate siguranțele de care am nevoie, plus piese de schimb pentru viitor (îți las linkul dacă vrei să o iei și tu).

Ideea pentru a alege siguranța potrivită este să o alegi pe cea care este imediat superioară (aproximativ +25%) intensității maxime de curent (amperi) pe care o poate suporta un anumit circuit atunci când funcționează la putere maximă.

Ce înseamnă acest lucru? Dati-mi voie să-ți dau câteva exemple pentru a te ajuta să înțelegi mai bine.

EXEMPLU 1. Ventilatorul meu de tavan funcționează la o putere maximă de 60Watts, ceea ce împărțit la 12V dă un consum maxim de 60/12=5Amperi. În acest caz, nu pot alege o siguranță de 5Amper, deoarece ar risca să ardă atunci când îmi folosesc ventilatorul la viteza maximă. În acest caz, aleg o siguranță de 7,5 A (cea imediat superioară).

EXEMPLU 2. Am instalat 8 spoturi reglabile de 3Watts fiecare, ceea ce dă un total pe circuitul de lumină de 24Watts. Amperajul maxim cu luminile la putere maximă este de 24Watt/12Volt= 2Amper. În acest caz, am ales siguranța de 3A (cea aflată imediat deasupra curentului maxim al circuitului).

EXEMPLU 3. Frigiderul de exemplu (Isotherm Cruise 85), conform manualului, poate ajunge la 15,7A când compresorul este pornit (atunci consumă în medie 0,8A/oră). În acest caz, nu poți alege o siguranță de 15 chiar dacă este cea mai apropiată în termeni de rezistență/amperaj (pentru că s-ar topi), dar trebuie să alegi o siguranță de 20A chiar dacă este cu 4,3A mai mare decât curentul maxim pe care îl poate solicita circuitul.

Ca regulă generală, încearcă să calculezi siguranța cu o rezistență cu 25%-30% mai mare decât curentul maxim pe care îl poate necesita un anumit dispozitiv, rotunjind apoi la cea mai apropiată siguranță disponibilă.

Îți las mai jos o nouă versiune a schemei electrice a rulotei mele în care am adăugat puterea maximă a circuitelor mele de curent continuu DC și rezistențele siguranțelor pe care le-am ales.

Notă: În cazul aparatelor electrice cu motor (de exemplu, frigider, încălzitor), siguranța și cablul corect sunt indicate în manualul de instrucțiuni al producătorului. Deoarece unele aparate necesită o energie de pornire ridicată (numită și “supratensiune”, aceasta reprezintă un amperaj ridicat pentru câteva secunde, necesar pentru pornire), este posibil ca siguranța corectă să nu fie cea pe care ați calcula-o pe baza amperajelor utilizate în mod normal de aparat odată ce este pornit. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, în ciuda consumului său mediu foarte scăzut, siguranța de pe frigiderul meu este de 20A.

11.5 alegerea siguranțelor potrivite pentru circuitele de încărcare de 12v

Pe lângă echipament, este bine să instalezi și siguranțe pentru a proteja bateriile de o eventuală supraîncărcare din exterior.

Indiferent dacă ai decis să îți încarci bateriile prin intermediul sistemului solar, al unui alternator sau al unui post de încărcare, este foarte recomandat să introduci o siguranță pentru a-ți proteja circuitele de încărcare în cazul unei defecțiuni.

Pentru a proteja circuitele de încărcare, în mod normal se utilizează siguranțe cu întrerupător (precum cele din imagine).

Aceste întrerupătoare se găsesc la rezistențe mult mai mari decât întrerupătoarele vehiculelor și au avantajul de a fi reutilizabile în cazul în care se defectează și pot fi utilizate ca întrerupătoare în cazul în care un circuit de încărcare trebuie deconectat pentru întreținere sau din alte motive.

În acest caz, alegerea amperajului este foarte simplă: trebuie doar să vezi intensitatea maximă de încărcare (amperi) pe care o poate atinge un anumit încărcător/regulator de încărcare/încărcător B2B (o poți vedea în manualul de instrucțiuni!) și să instalezi siguranța de pe piață care se apropie cel mai mult de această intensitate plus 25%.

Îți las mai jos o imagine a schemei de circuit în care am adăugat și rezistențele siguranței de încărcare:

12. Cum să instalezi circuite de 12 V DC în duba ta (mai multe dispozitive în serie și întrerupătoare)

Din imaginea de mai sus poți deja să-ți faci o idee despre cum funcționează circuitele de 12V DC.

În această secțiune, în schimb, vom trece în revistă elementele de bază ale unui circuit de 12 V DC, vom vorbi despre cum să conectăm mai mult de un singur dispozitiv pe circuit de DC (exemplu: mai multe lumini) și îți voi explica cum să introduci întrerupătoare în circuite

12.1 Bazele unui circuit de curent continuu DC

După cum am văzut în capitolele 10.4 Instalarea unei cutii de siguranțe de 12 V și capitolul 11.3 Cum se calculează secțiunea transversală a cablurilor electrice de 12 V DC, funcționarea unui circuit de 12 V este foarte simplă: curentul de la baterii (sau de la Bus Bar) ajunge la polul pozitiv (+) al cutiei de siguranțe și se întoarce de la polul negativ (-).

Cutia de siguranțe devine punctul de sprijin al sistemului nostru electric, iar de acolo fiecare circuit pornește cu un cablu roșu de la polul pozitiv (+) al cutiei de siguranțe, ajunge la polul pozitiv (+) al dispozitivului pe care dorim să îl conectăm la acel circuit, pornește din nou de la polul negativ (-) al dispozitivului și se întoarce la polul negativ (-) al cutiei de siguranțe.

Prin introducerea unei siguranțe adecvate în cutia de siguranțe (așa cum am învățat să facem în capitolul anterior), circuitul va fi în funcțiune.

12.2 Conectarea mai multor dispozitive (de exemplu, lumini) la un circuit de 12 V DC

Până aici totul este simplu, dar ce se întâmplă dacă dorești să conectezi mai mult de un dispozitiv pe același circuit?

În primul rând, te-aș sfătui cu tărie să nu instalezi dispozitive cu puteri diferite pe același circuit: nu ar fi posibilă calibrarea corectă a siguranțelor și circuitul ar deveni periculos.

Acestea fiind spuse, să ne imaginăm cazul cel mai frecvent în conversia cu autorulote în care te afli în situația de a dori să instalezi mai multe dispozitive pe același circuit: luminile!

Luminile de 12V DC instalate în mod normal într-o rulotă de bricolaj sunt benzi LED sau spoturi LED: au un consum redus de energie și produc o luminozitate bună. Dacă dorim ca toate să se aprindă și să se stingă în același timp, este obligatoriu să le avem pe același circuit.

De asemenea, pentru a te asigura că toate au aceeași intensitate, trebuie să conectezi spoturile în paralel.

Ce înseamnă acest lucru? Este un mod de a conecta dispozitivele astfel încât toate să aibă aceeași intensitate de curent și tensiune. Puterea totală a circuitului este suma tuturor puterilor individuale, iar siguranța circuitului trebuie calculată în consecință.

Mai jos, îți las o schiță de cablare privind modul de conectare a mai multor spoturi LED de 12 V într-un singur circuit în autorulota ta:

După cum poți vedea în imagine, conectarea mai multor dispozitive (de exemplu, lumini) pe un singur circuit de 12 V este foarte simplă: trebuie doar să le conectați în paralel! (Pentru a conecta 3 fire împreună, vă recomand să folosiți terminale cu conectare rapidă.

În secțiunea următoare, îți voi explica, de asemenea, cum să instalezi un întrerupător în circuitele tale de 12V.

12.3 Cum funcționează întrerupătoarele și cum se instalează unul într-un circuit de 12v DC

Instalarea unui întrerupător de circuit într-un circuit de 12 V DC este foarte simplă: trebuie doar să-l introduci pe firul de fază (roșu) între cutia de siguranțe și dispozitivul conectat la circuit.

Modul în care funcționează este la fel de simplu: când întrerupătorul este “ON”, circuitul este “deschis” și electricitatea nu poate circula și ajunge la aparatul conectat; când este “OFF”, circuitul este “închis” și, prin urmare, activ.

Mai jos, îți prezint două schițe de cablare a modului în care am montat două întrerupătoare în rulota mea: unul pentru spoturile mele cu LED (întrerupător cu reglaj de 12V) și unul pentru pompa de apă (întrerupător clasic de 12V).

Notă: instalarea unui întrerupător pe un circuit de 12 V este foarte simplă. Cu toate acestea, în momentul achiziționării, asigurați-vă că întrerupătorul pe care îl cumpărați este construit special pentru circuite de 12 V (foarte des, întrerupătoarele pentru circuite de 230 V nu sunt compatibile cu circuitele de joasă tensiune de 12 V).

Nota 2: Întrerupătoarele cu reglaj de luminozitate(Dimmable ) se conectează exact în același mod ca și întrerupătoarele normale (pe firul roșu de fază +). Singura diferență este că acestea au un cablu suplimentar (în mod normal alb) care trebuie conectat la cablul negativ (-) care vine de la cutia de siguranțe.

Mai jos, vei găsi o imagine actualizată a schemei de cablare a rulotei mele, unde am adăugat mai multe spoturi cu LED-uri în serie și întrerupătoare pentru LED-uri și pompă.

PASUL 9. Poziționează mai multe dispozitive pe același circuit de 12 V DC și adaugă întrerupătoarele

13. Cum să alegi un invertor pentru AUTORULOTA ta

13.1 CE ESTE UN INVERTOR?

Un invertor este un aparat care convertește curentul continuu de 12 V (DC) de la baterii în curent alternativ (AC) de înaltă tensiune (în Europa 230 V).

13.2 ce tipuri de invertoare există: modificate și cu undă sinusoidală pură

Pe piață există trei tipuri de invertoare:

  • cu undă pătrată: invertoarele cu undă sinusoidală pătrată sunt cele mai ieftine, dar nu sunt folosite aproape niciodată. De fapt, acestea transformă energia într-un curent alternativ “murdar” care poate deteriora majoritatea echipamentelor pe care le conectați în mod normal la o priză electrică normală. În trei cuvinte: stai departe de ele!
  • Unda sinusoidală modificată: acest tip de invertor transformă energia prin semnale digitale, dar produce o undă mai apropiată de o undă pătrată decât de o undă sinusoidală pură. Acestea pot face să funcționeze anumite dispozitive simple, dar riscă să ardă echipamente mai delicate cu motoare electrice complexe (de exemplu, încărcătoare de laptopuri, televizoare, unelte de lucru etc.). Deși puteți economisi câțiva bănuți cumpărându-le, pentru o rulotă, ceea ce ați economisi nu merită riscul de a arde unele echipamente mai scumpe. Din nou, în patrui cuvinte: stai departe de ele!
  • Unda sinusoidală pură: acest tip de invertor, în ciuda faptului că este cel mai scump, este, de asemenea, singura investiție care merită făcută dacă dorești să instalezi un invertor în rulota ta. Acest tip de invertor produce un curent pur, sigur și “curat”, exact ca cel pe care îl folosești la prizele dintr-o casă normală. Personal, dacă te gândești să instalezi un invertor în rulota ta, aș spune că invertoarele Pure Sine Wave sunt singurele pe care ar trebui să le iei în considerare.

13.3 ai nevoie de un invertor?

Nu orice proiect de conversie are nevoie de un invertor: există o mulțime de pasionați și de persoane care trăiesc în autorulote și care folosesc pur și simplu 12 V și reușesc să își satisfacă toate nevoile fără probleme.

Acestea fiind spuse, după părerea mea, un invertor este factorul care face diferența între “o rulotă improvizată” și o adevărată “casă pe roți”. De fapt, a avea un invertor înseamnă a avea acces la prize de înaltă tensiune, adică aceleași prize pe care le folosești în casă.

Instalarea unui invertor pe autorulota , de exemplu, îți poate oferi posibilitatea de a-ți încărca laptopul sau aparatul foto, de a folosi un uscător de păr, o mașină de cafea, un ceainic, unelte de lucru (de exemplu, un motofierăstrău, o bormașină etc.) sau orice alt accesoriu pe care îl folosești în mod normal într-o casă obișnuită.

13.4 de ce invertor ai nevoie?

Pe piață există invertoare de toate tipurile de putere.

Pe măsură ce puterea crește, cantitatea de energie electrică de înaltă tensiune disponibilă crește, dar și prețul, dimensiunea și consumul de energie al invertorului.

Prin urmare, este important să alegi un invertor care să fie dimensionat pentru nevoile tale: nici prea mic, nici prea mare.

Cum să calculezi puterea necesară a invertorului tău
În calculul de pe modelul excel al necesarului zilnic (capitolul 3) ai făcut o listă a aparatelor/electricității pe care ai dori să le folosești în autorulota ta. În coloana “Watts” poți vedea consumul maxim al acestora în wați.

Pentru a decide ce invertor să alegi, trebuie să te gândești la care dintre accesoriile de curent alternativ (AC) pe care le-ai notat în listă le-ai putea folosi în același timp și să faci suma Watts-urilor acestora. Apoi, va trebui să adaugi la sumă un +15% din energia care se pierde în mod normal în procesul de conversie a invertorului din curent continuu DC în curent alternativ AC.

De exemplu, dacă dispui de două laptopuri pe care dorești să le încarci în același timp (de 50 de wați fiecare), vei avea nevoie de un invertor de cel puțin 50+50=100+15%=115 wați, deci ai putea alege un invertor de 150 de wați.

Cu toate acestea, dacă decizi că îți este suficient să încarci un singur laptop odată, în acest caz vei avea nevoie doar de un invertor de cel puțin 50+15%=57,5Watts, și atunci ai putea alege pur și simplu un invertor de 100Watt.

În cazul meu, am instalat o plită cu inducție de 2000 de wați. Când inducția este la maxim, consumul de energie electrică va fi de 2000+15%=2300 de wați. Prin urmare, am decis să instalez o bestie de invertor de 3000Watt.

Astfel, în timp ce gătesc, pot încărca două laptopuri de 50 de wați în același timp (2000+50+50=2100+15%=2415W), dar nu pot, de exemplu, să folosesc un uscător de păr de 1000 de wați în timp ce gătesc (2000+1000=3000+15%=3450).

În cazul în care invertorului i se solicită mai multă energie decât poate converti, acesta (dacă are un mecanism de protecție internă, pe care orice invertor de calitate trebuie să îl aibă) se va opri pur și simplu (la fel ca atunci când se întrerupe curentul într-o casă).

Eu, trebuind să alimentez o plită cu inducție super-energetică, am cumpărat un invertor Giandel de 3000Watt. Giandel este o marcă care produce invertoare de diferite mărimi și puteri și pe care o pot recomanda cu căldură, o marcă solidă, ieftină, specializată în invertoare pentru rulote, dube, autorulote case mobile si asa mai departe.

Mai jos sunt 3 opțiuni de invertoare cu undă sinusoidală pură care s-ar putea potrivi nevoilor tale:

NOTĂ: un invertor consumă o anumită cantitate de energie chiar și atunci când nu are niciun echipament activ conectat. Din acest motiv, este recomandat să îl opriți atunci când nu este utilizat și este important să nu aveți un invertor supradimensionat (am irosi energie suplimentară în mod inutil).

Invertor 300WATT

Pentru Proiectele Mici

  • Încărcarea PC-urilor/laptopurilor/camerelor foto
  • Încărcătoare USB
  • Poate alimenta un televizor
  • Pentru prețul său, este un adevărat târg!
  • Uneori, s-ar putea să trebuiască să alegeți între a folosi un lucru sau altul

Invertor 1000WATT

Pentru a ne Simții ca Acasă

  • Încărcați/țineți în funcțiune mai multe dispozitive în același timp
  • Poate alimenta un ceainic mic/un fier de călcat mini
  • Becuri și accesorii utilizate în mod obișnuit
  • Calitate/preț excelent

Invertor 3000WATT

Pentru a Putea Gătii la Plita cu Inducție

  • Puterea de 3000 de wați permite utilizarea plitelor cu inducție
  • puteți utiliza scule mai mari consumatoare de energie (fierăstraie, bormașini etc.)
  • Uscător de păr

14.Cum se instalează prizele electrice și circuitele de curent alternativ (AC)

În acest capitol îți voi explica cum se instalează circuitele de curent alternativ în autorulota ta.

Mai întâi vom vedea cum se conectează invertorul la baterii, apoi cum se conectează echipamentul la invertor și, în cazul în care ești interesat, cum se instalează prizele electrice într-un perete.

14.1 Conectarea invertorului la bateriile rulotei

Pentru a conecta în siguranță invertorul la baterii, îți recomand să treci din nou prin Bus Bar (+ și -).

În plus, în funcție de puterea invertorului pe care intenționați să îl instalați, recomand să introduci o siguranță de întrerupere cu putere corespunzătoare între BusBar și invertor (citește manualul de instrucțiuni). Deși invertoarele de bună calitate dispun deja de un sistem intern de protecție împotriva supracurenților, siguranța nu poate fi niciodată prea mare.

În ceea ce privește cablurile, un invertor bun ar trebui să fie deja vândut cu cabluri de secțiune corespunzătoare pentru funcționarea sa.

Dacă nu sunt prezente cabluri, calculeaza amperajul pe care cablurile vor trebui să îl suporte folosind formula (Watt Inverter/12V).

Mai jos este o imagine a modului în care am conectat invertorul la baterii:

Pe lângă baterii, un invertor are și o ieșire de împământare (ground) care, în cazul vehiculelor, trebuie conectată la cadrul metalic al vehiculului (în multe vehicule există deja puncte de împământare desemnate, dacă acestea nu îți sunt convenabile, poți oricând să introduci un șurub într-un punct expus al cadrului metalic al vehiculului tău).

Mai jos este prezentată o imagine a împământării invertorului:

14.2 CONECTAREA DISPOZITIVELOR LA INVERTOR
Invertoarele sunt dispozitive care au deja una (la modelele mai mici) sau două (la modelele mai mari) prize electrice.

În aceste prize, poți conecta direct dispozitivele tale și poți începe să le folosești.

Dacă dorești să conectezi mai mult de două dispozitive în același timp, ca în orice gospodărie, poți foarte bine să folosești un prelungitor cu prize într-una dintre prizele invertorului și să îți conectezi dispozitivele la aceasta (asigurându-te că prelungitorul suportă numărul maxim de wați pe care intenționezi să îi conectezi).

Eu am cumpărat un prelungitor de 4000 de wați de la care trece toată energia de curent alternativ din autorulota mea, inclusiv plita cu inducție; dar pentru majoritatea proiectelor de rulote un prelungitor de alimentare obișnuit este mai mult decât suficient.

14.3 INSTALAȚI UN ÎNTRERUPĂTOR DE CIRCUIT TERMOMAGNETIC DE DISPERSIE LA PĂMÂNT PENTRU SIGURANȚĂ

Prizele de ieșire ale invertorului, așa cum am menționat deja, furnizează energie electrică de înaltă tensiune la 220V.

Această electricitate este potențial foarte periculoasă (sau mortală!) dacă intră în contact cu corpul uman (este exact așa cum se întâmplă în prizele de uz casnic!). De aceea, este important să vă protejați pe voi și circuitul de orice problemă accidentală care ar putea apărea.

Pentru a face acest lucru, se folosește în mod normal un diferențial magneto-termic, numit în mod obișnuit “întrerupător de circuit” sau cum i se mai spune (Salva Vita).

Un întrerupător magneto-termic, este un întrerupător de circuit format din două componente: un întrerupător de circuit cu curent rezidual și un întrerupător de circuit magneto-termic.

Întrerupătorul de circuit diferențial este un întrerupător care analizează curentul de intrare (cablu de fază) și curentul de ieșire (cablu neutru) al unui circuit și, dacă detectează pierderi (curent de dispersie), se declanșează imediat, oprind astfel circuitul. Deoarece curentul de înaltă tensiune este foarte periculos, se recomandă instalarea unui dispozitiv de curent rezidual foarte sensibil (0,030A).

Pe de altă parte, întrerupătorul termomagnetic este un întrerupător magnetic care funcționează în circuitele de 220V în același mod în care funcționează siguranțele cu întrerupător în circuitele de 12 V: dacă intensitatea curentului este prea mare, acesta se declanșează și protejează circuitul și echipamentul. În cazul întrerupătorului termomagnetic, există unele cu rezistență de 6A, 10A, 13A și 16A; îți recomand să folosești întotdeauna formula W=A*V pentru a afla care este cea mai potrivită pentru tine.

Diferenţialul magneto-termic trebuie instalat între priza invertorului şi orice priză de alimentare/priză de perete. Mai jos este o imagine a schemei:

NOTĂ 1: Asigură-te că invertorul este oprit (mai bine deconectat) în timp ce instalezi întrerupătorul termomagnetic de circuit

NOTA 2: Întrerupătorul termomagnetic se conectează prin conectarea firului de fază (maro) și a firului (neutru) în cele două orificii de sub întrerupător și în cele două orificii de deasupra. Pe de altă parte, firul de masă (galben/verde) rămâne neatins și trece doar prin întrerupătorul de circuit de dispersie la pământ (ajunge deja la invertor, care este conectat la șasiu).

Majoritatea invertoarelor moderne au deja în interior o protecție împotriva scurtcircuitelor.

Acestea fiind spuse, un diferențial magneto-termic ne poate ajuta să ne simțim mai în siguranță și să protejăm atât circuitele (de supracurent/supraîncărcare), cât și pe noi înșine (de șocuri accidentale în cazul în care o parte a sistemului este deteriorată).

14.4 CONECTAREA INVERTORULUI LA PRIZELE DE PERETE

Dacă ai un proiect de rulotă ceva mai sofisticat, poate că vei dori să poți conecta dispozitivele de curent alternativ prin crearea de prize de perete (ca cele de acasă) și nu direct la invertor sau la un prelungitor.

În acest caz, tot ce trebuie să faci este să îți faci rost de


Combinând aceste trei accesorii, veți putea să duceți curentul de la prelungitor la priza de perete și să o instalezi în orice locație/perete dorești.

Conectarea unei priză shuko la un cablu tripolar este foarte ușoară (deșurubează și deschide, fiecare fir are propriul punct de fixare și înșurubă-l la loc).

La fel și pentru conectarea unei prize electrice.

NOTĂ: atât la prize, cât și la ștecherii, dispozitivul de fixare în care conectați ” împământarea” (firul galben/verde) este întotdeauna marcat, în timp ce, adesea, “+” și “-” nu sunt marcate. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul curentului alternativ, nu este important unde conectați firul de fază (maro) și firul neutru (albastru): pur și simplu conectează unul într-un orificiu și unul în celălalt.

SUPER IMPORTANT! Ori de câte ori lucrezi cu circuite de înaltă tensiune, trebuie să te asiguri că invertorul este oprit și deconectat de la baterii! Curentul de înaltă tensiune poate electrocuta, așa că nu lucrați niciodată cu invertorul pornit!

Mai jos este o schiță a modului de instalare a unei prize de perete:

14.5 Cum se alimentează circuitele de curent alternativ direct de la priză (cu un releu de prioritate!)

Când te conectezi la rețeaua electrică prin intermediul stâlpului de alimentare, reîncarci bateriile și acestea, la rândul lor, alimentează circuitele de 12 V DC și invertorul cu circuitele sale de 220 AC.

Dacă bancul de baterii și invertorul sunt suficient de mari pentru a-ți alimenta toate echipamentele, aceasta este cea mai simplă și eficientă soluție pentru alimentarea consumatorilor atunci când sunt conectați la rețeaua electrică.

Se poate întâmpla, totuși, să dorești să instalezi pe autorulota ta unele utilități care sunt prea mari consumatoare de energie pentru a fi alimentate direct de invertor și baterii: gândește-te, de exemplu, la un aparat de aer condiționat de 220 AC, un încălzitor electric, o placă de inducție de 220 AC, un frigider de 220 V, un uscător de păr, un ceainic etc.

Aceste utilități, adesea alese de cei care preferă campingul în locul campingului liber, sunt facilități care necesită o energie pe care majoritatea sistemelor electrice ale rulotelor și ale autorulotelor nu o pot furniza în mod normal.

În astfel de cazuri, singura soluție pentru a alimenta aceste utilități foarte consumatoare de energie este conectarea directă la rețeaua electrică prin intermediul unei coloane (adică fără a trece prin baterii și invertoare).

În acest capitol îți voi explica cum se face acest lucru!

NOTĂ: În mod normal, cei care preferă campingul și locurile de campare în locul parcării gratuite nu trebuie să investească sumele (mari!) de bani în baterii, invertoare și panouri solare decât cei care doresc să își construiască rulote în primul rând pentru parcarea gratuită în afara rețelei. Cele mai multe rulote construite din fabrică, dacă ați observat vreodată, nu au panouri solare mari sau baterii gigantice: acest lucru se datorează faptului că sunt concepute pentru a se conecta la rețeaua electrică în campinguri!

14.6 REÎNCĂRCAREA BATERIILOR ȘI ALIMENTAREA CIRCUITELOR 220AC DIRECT DE LA REȚEA

Atunci când conectăm prelungitorul extern la priza de pe stâlpul de alimentare, preluăm energie de la rețeaua electrică (la fel ca în cazul prizelor de uz casnic) și o aducem în dubă.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să împarți această energie în două: o parte va merge pentru a reîncărca bateriile de serviciu, în timp ce o alta va fi folosită pentru a alimenta consumatorii tăi de 220V.

Pentru a face acest lucru, primul pas este să dezizolați cablul de 220V de intrare și să îl împărțiți în două: un cablu care va alimenta încărcătorul și, prin urmare, bateriile de serviciu, și un altul pe care îl veți folosi pentru a alimenta consumatorii de 220V fără a trece prin baterii/inversoare.

Cablul de curent alternativ, așa cum am văzut mai devreme, este format din trei conductori: faza maro (+), neutru albastru (-) și pământ galben/verde. Pentru a duplica cablul, tot ce trebuie să faci este să unești fiecare conductor cu continuările sale (imaginea de mai jos):

  • Faza maro de la priză, cu faza maro care merge la invertor și faza maro care merge la baterii
  • Neutru albastru de la fișă, cu neutru albastru care merge la invertor și neutru albastru care merge la baterii
  • Masa galbenă/verde de la fișă, cu masa galbenă/verde care merge la invertor și masa galbenă/verde care merge la baterii.

Odată realizată această conexiune, partea de circuit pentru încărcarea bateriilor de serviciu este deja finalizată. Acum nu mai rămâne decât să conectezi direct consumatorii de 220V AC.

În acest moment, există două posibilități:

  • toți consumatorii de 220V AC sunt alimentați de invertor atunci când nu sunteți conectat la rețea.
  • o parte dintre consumatorii de 220 V AC sunt alimentați de invertor atunci când nu ești conectat la coloană (de exemplu, prize, televizor etc.), în timp ce alții nu sunt conectați deloc la invertor, deoarece sunt prea mari consumatoare de energie (de exemplu, aparatul de aer condiționat, încălzitorul electric etc.).

Ceea ce vom face în aceste cazuri este:

  • Pentru consumatorii conectați la invertor: dorim ca sistemul nostru să îi alimenteze prin intermediul rețelei (adică să dea PRIORITATE curentului provenit de la rețea, în detrimentul celui provenit de la invertor) atunci când este conectat.
  • Pentru consumatorii care nu sunt conectați la invertor: dorim ca aceștia să fie alimentați direct de energia din rețea.

În paragrafele următoare, voi explica cum.

14.7 INSTALAREA UNUI RELEU DE PRIORITATE PENTRU ALIMENTAREA CONSUMATORILOR DIRECT DIN RETEA

Pentru a ne asigura că, consumatorii noștri de curent alternativ AC sunt alimentați de la rețeaua electrică și nu de la invertor, trebuie să instalăm în sistemul nostru un “releu de prioritate” (numit și “unitate de control al priorității”, “comutator” sau “comutator de prioritate”, în funcție de model).

Un releu de prioritate este, în esență, un întrerupător care, atunci când detectează curentul provenit de la rețeaua electrică (când conectați fișa externă!), îl lasă să circule către consumatori “cu prioritate” față de energia provenită de la invertor (pe care apoi o puteți opri în siguranță). În momentul în care deconectați ștecherul, releul va “sări” din nou și consumatorii vor fi alimentați din nou de baterii + invertor.

Există diferite tipuri de “relee de prioritate” pe care le puteți prefera în funcție de puterea sistemului și de nevoile tale.
Mai jos vă prezint cele trei opțiuni principale:

ACCESORII PENTRU A PRIORITIZA CURENTUL DIN RETEA

Releu Prioritar cu 8 Pini

Cea Mai Bună Opțiune Ca Preț Automat

  • Economic
  • Detecție automată
  • Necesită o anumită familiaritate pentru instalare
  • Pentru circuite AC de până la 2000W
  • Necesită unele conexiuni externe și o cutie de joncțiune externă

Unitatea de Control Prioritar

Cea Mai Bună Opțiune Premium Automat

  • Detecție automată
  • Extrem de ușor de conectat (diagrama circuitului imprimat pe dispozitiv)
  • Pentru circuite de curent alternativ de până la 2300 W
  • Nu este nevoie să sertizați/conectați niciun cablu în afara unității de control

Întrerupător Manual

Cea Mai Bună Opțiune Pentru Instalațiile Puternice (2300W+)

  • Economic
  • Soluție sigură pentru sisteme de peste 2300 W (până la 4500 W)
  • Soluție automată
  • Permite deconectarea completă a circuitelor (pe 0) în cazul în care trebuie să lucrați la ele.

Mai jos, îți arăt, cu ajutorul unor scheme simplificate, cum să conectezi fiecare dintre dispozitivele de mai sus la sistemul electric (desigur, în funcție de modelul/marca pe care o alegi, te sfătuiesc întotdeauna să citești instrucțiunile, deoarece pozițiile conexiunilor pot fi diferite).

SOLUȚIA 1: CONECTAREA UNUI RELEU DE PRIORITATE CU 8 PINI

Nu te speria de model la prima vedere, este de fapt mult mai simplu decât pare 🙂 🙂 🙂

Să mergem în ordine:

  • Consumatorii pe care vrei să îi alimentezi atât de la invertor, cât și de la rețea nu mai pot fi conectați direct la prizele invertorului, ci trebuie să treacă printr-o priză comună (îți recomand un prelungitor cu rezistență mare).
  • Cablul de împământare (galben/verde) care vine de la centrala electrică, trebuie să-l conectezi atât la cablul galben/verde care vine de la priza invertorului, cât și la cablul galben/verde care vine de la priza externă: în acest fel, în cazul unui scurtcircuit, vei fi protejat indiferent dacă folosești invertorul (descărcare la șasiu) sau centrala electrică (descărcare la pământ). 
  • Cablurile de fază și neutru rămase, va trebui să le conectezi la priza releului de prioritate (partea inferioară) cu ajutorul urechilor de cablu (a se vedea articolul specific) în felul următor: 1-8 Neutru și fază provenind de la banda de alimentare, 2-3 Faza provenind de la coloană, 4 – 5 Faza și neutru provenind de la invertor, 6 – 7 Neutru provenind din rețea.
  • Adaugă magnetul-termic pe cablul dintre prelungitor și releu, iar ansamblul va fi complet 🙂 🙂

Personal, te sfătuiesc să instalezi bine releul în interiorul unei cutii de joncțiune, astfel încât să fie întotdeauna bine protejat.

SOLUȚIA 2: CONECTAȚI O UNITATE DE CONTROL PRIORITAR NDS/DOMETIC

Unitatea de control Dometic NDS este o soluție excelentă pentru cei care nu vor să aibă de-a face cu terminale și sertizări.

De fapt, unitatea de control face conexiunile și bifurcațiile mult mai simple decât un simplu releu: fiecare dispozitiv are propria intrare (rețea, invertor, încărcător de baterii și atât consumatori “comutați” – adică cei care pot funcționa atât cu invertorul, cât și cu rețeaua electrică – cât și consumatori de energie care pot fi alimentați doar prin intermediul rețelei).

Unitatea de control se ocupă atât de legarea la pământ, cât și de acordarea priorității rețelei (atunci când este conectată) față de invertor.

Personal, consider că această soluție este cea mai îngrijită, mai sigură și mai completă; desigur, costă chiar mai mult decât un simplu releu.

Singura notă negativă la acest dispozitiv este că, în prezent, suportă invertoare de până la o putere maximă de 2300W (ceea ce, pentru cei care au instalat un invertor de putere mai mare, este puțin limitativ). Probabil că în viitor vor ieși pe piață cu capacități mai mari, dar momentan nu există niciunul pe piață.

SOLUȚIA 3: CONECTAREA UNUI COMUTATOR MANUAL

Întrerupătorul de prioritate manuală este pur și simplu un întrerupător manual (ușor de încastrat în perete) prin intermediul căruia selectați manual sursa de alimentare a circuitului de 220V AC.

Este o soluție economică, dar, în același timp, potrivită pentru instalații cu invertoare de peste 2000/2300 W.

Montarea este foarte asemănătoare cu cea a releului de prioritate: și aici, pe partea din spate a dispozitivului există 8 găuri (de data aceasta găuri pentru șuruburi, care nu necesită urechiușele pentru cabluri) în care vă puteți conecta cablurile. Rețineți, totuși, că numerotarea este diferită, așa că asigurați-vă că urmați instrucțiunile dispozitivului dvs. specific.

14.7 ALIMENTAREA CONSUMATORILOR MARI DE ENERGIE EXCLUSIV DIN REȚEA

Acum că am văzut cum se poate introduce un releu de prioritate care îți permite să alimentezi consumatorii alternativ de la invertor sau din rețea in acest scurt paragraf vom discuta despre cum să alimentezi cei mai mari consumatori de energie EXCLUSIV de la coloană (atunci când este conectată).

Această conexiune este utilă în special pentru acei consumatori de 220V care, din cauza puterii lor, nu pot fi alimentați de sistemul dumneavoastră (invertor subdimensionat, ar descărca prea repede bateriile etc.). Pentru multe rulote, acești consumatori sunt: încălzitoare electrice, frigidere termoelectrice, aparate de aer condiționat, cuptoare electrice, cu inducție, cazane electrice etc.

Pentru a conecta acest tip de echipamente, tot ce trebuie să faci este să creezi un circuit alternativ (care să nu fie conectat la baterii/invertor) și să-l protejezi cu un întrerupător magnet-termic.

Mai jos, îți prezint o schemă despre cum să faci acest lucru (în cazul în care ai instalat un întrerupător manual:

CUM SĂ ALIMENTEZI CONSUMATORII DE ENERGIE AI RULOTEI TALE DIRECT DE LA REȚEA

Prin împărțirea cablului de la priza externă în 3, puteți astfel

  • încărca bateriile de serviciu,
  • alimentarea celor mai mari consumatori de 220V care consumă multă energie și pe care nu îi puteți alimenta cu invertorul.
  • și să alimentați consumatorii de 220V pe care în mod normal i-ați alimenta cu invertorul prin intermediul fișei.

Pentru a împărți cablul de intrare în 3, vă recomand să folosiți o cutie de joncțiune cu 3 ieșiri și cleme rapide cu 3 ieșiri.

15. Monitorizarea stării de încărcare a bateriilor cu Monitor și Smartshunt

Monitorizarea stării bateriilor și a nivelului de încărcare a acestora este utilă pentru a putea gestiona consumul de energie și pentru a evita astfel epuizarea completă a bateriilor de serviciu.

Cea mai bună modalitate de a monitoriza starea de încărcare, pe lângă ecranele deja existente pe baterii (care pot fi dificil de accesat după ce ai terminat conversia), este de a instala un SmartShunt și un Display.

Un Smartshunt nu este altceva decât un mic dispozitiv care se introduce între baterii și diferitele circuite de încărcare/încărcare (pe cablul negativ) și care ne oferă informații în timp real despre starea bateriilor.

În autorulota mea,nu am instalat deoarce bateriile mele aveau BMV/BMS integrat.
Acum facem o simulare cu un Victron BMV-712 SmartShunt+Display pentru bateriile LifePo4 litiu-ion și las mai jos o schemă de conectare:

NOTĂ: Cablurile roz/violet din diagramă sunt cablurile furnizate cu Victron Smartshunt. Un cablu Cat6 cu 6 pini merge de la Smartshunt la Display, iar un mic cablu de control merge între SmartShunt și Bus Bar (+)pozitivă.

Personal, am decis să-ți prezint SmartShunt de la Victron (ca și sistemele de încărcare) deoarece este extrem de high-tech și iți oferă acces, atât prin intermediul display-ului, cât și prin Bluetooth, la o gamă largă de informații despre baterii, cum ar fi: starea de încărcare, ciclurile de încărcare, tensiunea, consumul instantaneu/încărcarea, timpul rămas în uz și multe statistici de consum.

Acestea fiind spuse, dacă sistemul tău electric nu este foarte complex și nu ai nevoie de multe statistici, ci doar de starea de încărcare, există pe piață și modele SmartShunt mai ieftine, cum ar fi acesta: SmartShunt Economic. Din nou, schița de asamblare este exact aceeași 🙂 🙂 🙂

16. Concluzie: Schema detaliată a circuitului electric al unei autorulote/van.

Prin îmbinarea circuitelor de curent alternativ AC din schița de mai sus, completăm în cele din urmă schema electrică a unei AUTORULOTE făcuta in regim propriu .

Mai jos, vei găsi schița electrică completă în format PNG, astfel încât să o poți descărca și să o poți mări cât de mult dorești 🙂 🙂 🙂

PASUL 10: Schema electrică completă a unei rulote sau a unei camper van

Asta e tot deocamdată pentru acest ghid.

Dacă ai nevoie de sfaturi suplimentare despre cum să îți instalezi instalația electrică, dacă ai dubii cu privire la unele informații sau crezi că lipsește ceva de adăugat, te rog să mă ajuți să îmbunătățesc acest ghid scriindu-mi în comentariile de mai jos 🙂 🙂 🙂

În încheiere, îți las un filmuleț pe care l-am făcut în timpul conversiei și care îți arată sistemul meu electric și diversele conexiuni pe care le-am făcut, sper să îți fie de folos!

BONUS: VIDEO CU SISTEMUL ELECTRIC AL AUTORULOTEI MELE

BONUS 2: CONSULTANȚĂ PERSONALIZATĂ

ÎNCĂ MAI AI ÎNDOIELI ȘI NU TE SIMȚI SIGUR?

CERE-MI O CONSULTANȚĂ PERSONALIZATĂ !

Ce ai de câștigat tu?

  • Consiliere privind crearea unui sistem electric adecvat pentru a vă satisface nevoile energetice.
  • Schiță de instalare electrică adaptat la nevoile dumneavoastră
  • Instrucțiuni privind ordinea de instalare a sistemului și măsurile de siguranță
  • Lista materialelor/accesoriilor de cumpărat, pentru a cumpăra ce trebuie și a nu risipi banii pe componente greșite
  • Toate secțiunile de cabluri și siguranțe fuzibile care urmează să fie utilizate

Ce câștig eu?

  • Câțiva bănuți pentru a susține costurile blogului și pentru a pune motorină Autorulotei mele 🙂 🙂 🙂🙂
  • Fericirea de a fi ajutat pe cineva să-și realizeze visul

Garanție: 100% satisfăcut sau rambursat!

Prin consultanța mea îmi propun să vă ușurez cât mai mult munca de cercetare și proiectare a instalației electrice, să vă rezolv toate nelămuririle și să vă ajut la instalarea Do-It-Yourself. În cazul în care munca mea nu vă este atât de utilă pe cât ați sperat, vă ofer o rambursare completă, fără limite de timp sau întrebări 🙂 🙂 🙂

€59,90

Îți mulțumesc pentru lectură! Ne vedem în următorul ghid! 🙂